Acasă Actualitate La Timișoara încep tratamentele de dezinsecție împotriva țânțarilor

La Timișoara încep tratamentele de dezinsecție împotriva țânțarilor

DISTRIBUIȚI

Primăria Municipiului Timișoara începe preventiv tratamentele de dezinsecție pentru combaterea ţânţarilor şi larvelor acestora, pe domeniul public al orașului. Acțiunea este programată să aibă loc în perioada 15-25 aprilie 2024, în măsura în care vremea permite desfășurarea în siguranță a operațiunilor.

”Tratamentele vor fi efectuate terestru, între orele 21:00 – 6:00.  Menținerea unui mediu sănătos și protejarea sănătății cetățenilor reprezintă o prioritate, astfel că, vă rugăm să evitați zonele de acţiune a utilajelor în timp ce acestea pulverizează soluţii de combatere a ţânţarilor şi larvelor acestora, pentru a elimina eventualele incidente neplăcute”, transmite Primăria Timișoara.

Municipalitatea recomandă apicultorilor ca, în perioada menţionată, să ia toate măsurile care se impun în vederea protejării albinelor, respectiv să scoată stupii în afara ariei de stropire.

Precizăm că personalul implicat în efectuarea lucrărilor este calificat şi autorizat în conformitate cu  legislaţia în vigoare, fiind dotat cu echipament de protecţie corespunzător.

Produsele folosite sunt avizate de Comisia Naţională pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătăţii şi se regăsesc în Registrul Naţional al Produselor Biocide avizate pentru profilaxia sanitar-umană de către Ministerul Sănătăţii (Cymina Plus, Vectobac WG). Substanţele fac parte din Grupa III de toxicitate (pesticide non-agricole), Tip 18 (insecticide, acaricide şi produse pentru combaterea artropodelor).

În conformitate cu dispozițiile legale, asociaţiile de proprietari/locatari, proprietarii de gospodării individuale şi cetăţenii care locuiesc în imobile cu două sau mai multe apartamente, au obligația, la rândul lor, să efectueze prin operatorii specializaţi, lucrările de deratizare şi dezinsecţie, în termen de 5 zile de la constatarea apariţiei rozătoarelor sau insectelor. De asemenea, aceștia sunt obligați:

  • Să salubrizeze și să igienizeze spaţiile proprii de depozitare a deşeurilor menajere, a spaţiilor interioare şi exterioare din jurul clădirilor, înainte de începerea lucrărilor de deratizare, dezinsecţie, dezinfecţie;
  • Să efectueze lucrări de deratizare, dezinfecţie sau dezinsecţie, odată cu acţiunile organizate şi coordonate de Primăria Municipiului Timişoara, prin operatori în domeniu;
  • Să ia măsuri de combatere a dăunătorilor de pe spaţiile verzi din proprietate;
  • Să nu execute lucrări de dezinsecţie sau să aplice pesticide fără autorizare sau substanţe care afectează insectele polenizatoare

Nerespectarea obligaţiilor de mai sus se sancţionează cu amendă contravenţională cuprinsă între 500 și 1.000 de lei pentru persoanele fizice, respectiv între 1.000 și 2.500 de lei pentru persoanele juridice.

Comentarii

comentarii