Acasă Economic La Timișoara începe reabilitarea termică a blocurilor, cu bani europeni

La Timișoara începe reabilitarea termică a blocurilor, cu bani europeni

346
DISTRIBUIȚI

bloc reabilitat2

La Primăria Timişoara s-a semnat luni, 28 iulie, primul contract de finanţare pentru reabilitarea blocurilor de locuințe din municipiul Timișoara – „Sprijinirea investițiilor în eficiența energetică a blocurilor de locuințe din municipiul Timișoara, pentru familii cu un venit mediu sub 500 de euro/lună”.

Finanțarea nerambursabilă se acordă în cadrul axei prioritare 1 „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere” și a domeniului major de intervenție 1.2 „Sprijinirea investiţiilor în eficienţa energetică a blocurilor de locuințe” al Regio-Programul Operațional Regional. Acest domeniu major a fost introdus în cadrul programului începând cu finalul anului 2012, când au fost alocate fonduri nerambursabile pentru reabilitarea blocurilor de locuințe.
Contractul de finanțare semnat în Timișoara vizează reabilitarea a 6 blocuri de locuințe care includ 242 de apartamente, pe parcursul a 12 luni de implementare a proiectului contractat. Valoarea totală a cererii de finanțare contractate este de 5.643.879,00 lei (1.283.837,72 euro) iar 3.185.443,53 lei (724.606,70 euro) reprezintă valoarea finanțării nerambursabile.
Această cerere de finanțare – „Sprijinirea investițiilor în eficiența energetică a blocurilor de locuințe din mun. Timișoara, pentru familii cu un venit mediu sub 500 euro/lună” – face parte dintr-o serie de 5 cereri de finanțare (incluzând 51 de blocuri) depuse, până în prezent, de către Municipiul Timișoara în vederea obținerii de fonduri europene nerambursabile pentru reabilitarea termică a blocurilor. Proiectele de reabilitare termică a blocurilor de locuințe depuse spre finanțare, până în prezent, de către Primăria Municipiului Timișoara au o valoare totală de 43.954.044,55 lei (9.998.417,81 euro) și o valoare a finanțării nerambursabile de 24.744.673,19 lei (5.628.778,51 euro).
Reabilitarea termică ce va fi realizată prin semnarea contractului de finanțare vizează reducerea costurilor beneficiarilor și îmbunătățirea condițiilor de viață a locatarilor prin creșterea performanței energetice a clădirilor, dar și utilizarea eficientă a consumului de energie și realizarea de economii anuale de energie pentru încălzire mai mari de 40%. Îmbunătățirea eficienței energetice a blocurilor de locuințe din Municipiul Timișoara a fost estimat că va determina o reducere a consumului de energie pentru încălzire și limitarea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Regiunea de dezvoltare Vest are alocată suma de 9,06 milioane euro (finanțare din bugetul de stat și Fondul European pentru Dezvoltare Regională) pentru proiectele de reabilitare termică a blocurilor de locuințe. Aceste finanțări pot fi accesate de autoritățile administrațiilor publice locale din municipiile reședință de județ. Cererile de finanțare din cadrul acestui domeniu major de intervenție pot să cuprindă mai multe proiecte – fiecare proiect reprezentând un bloc – grupate în funcție de rata cofinanțării Asociațiilor de Proprietari, valoarea totală a acestora trebuind să se încadreze între 800.000 lei (inclusiv TVA) – aproximativ 178.000 euro – și 46.000.000 lei (inclusiv TVA) – aproximativ 10.219.000 euro.

Comentarii

comentarii