Acasă Actualitate La Timișoara, se deschide Muzeul cânepii, iar la Dumbrăvița prima fabrică pentru...

La Timișoara, se deschide Muzeul cânepii, iar la Dumbrăvița prima fabrică pentru prelucrarea semințelor de cânepă

DISTRIBUIȚI

canepa cu muzeuLeontina Prodan, inițiatoarea campaniei Drumului inului și al cânepii, organizează a treia ediţie a manifestării Ziua cânepii, în perioada 4 -6 august, în localitata în care ea s-a născut, Gâlgăul Almășului, iar la începutul lunii noiembrie va inaugura Muzeul cânepii, în orașul în care locuiește de zeci de ani, Timișoara.
“Sediul va fi într-o locație privată, dar dacă va exista posibilitatea susținerii administraţiei locale, cânepa va deveni mai mult decât un exponat de muzeu. Este istoria neamului nostru”, spune Leontina Prodan. Cu prilejulul Zilei cânepii, va avea loc și un simpozion în Grădina Botanică din Jibău, la care vor participa investitori, fermieri, distribuitori și procesatori din toață țara.   
Specialiștii susțin că există 1.400 de întrebuințări ale cânepii, de la industria alimentară, textilă, a parfumurilor, până la industria construcțiilor. “În România, până în 1989, se cultivau 55.000 ha de cânepă şi 70.000 ha de in. La negocierile de aderare la UE în 2007, s-au negociat 1.800 ha in şi cânepă la un loc! Cine are interes să distrugă muncă şi tradiţiile din România? Dorim să facem dreptate acestei plante, să o aducem în viaţa noastră din respect pentru strămoşii noştri, din dorinţa de a ne continua tradiţiile şi veşnicia pe pământ”, susține Prodan.
Fiindcă fermierii au început să înțeleagă cât de valoroasă este această superplantă mulți au început să o cultive. Prin urmare, fiindcă există marfă pe piață, un investitor german va inaugura în Dumbrăvița, Timiș, prima fabrică de prelucrare a semințelor de cânepă, obținerea de ulei de cânepă și pudră proteică. Numai în Timiș și Arad, sunt deja 200 de ha de cânepă cultivată și contractată.

Comentarii

comentarii