Acasă Actualitate La Timișoara se poate distruge ca-n Codru. Festival

La Timișoara se poate distruge ca-n Codru. Festival

DISTRIBUIȚI

Organizatorii Festivalului CODRU sunt din nou în centrul atenției, după decizia de a muta evenimentul din Pădurea Bistra, în inima Timișoarei, în Parcul Central.

Festivalul Codru 2024 este organizat de Codrul Festival SRL, firmă care, conform listafirme.ro, a avut anul trecut o cifră de afaceri de 2.642.091 lei, pierderi de 1.708.960 lei și datorii care depășesc cifra de afaceri de 2.876.662 lei.

Inima Timișoarei poate intra în stop cardiac

Decizia organizatorilor de a muta festivalul CODRU, din Pădurea Bistra, în Parcul Central din Timișoara, pentru a crește numărul de bilete vândute, (la 150 de euro biletul se strâng ceva bani), pune în pericol unul dintre cele mai frumoase parcuri din Timișoara.

Sute de timișoreni s-au raliat pentru a nu permite aducerea haosului în inima orașului. Cum la festival sunt așteptați 100.000 de mii de participanți, pericolul pentru structura și vegetația parcului este uriașă. Timp de trei zile, muzica va urla din boxe de mii de wați în imediata apropiere a cădirilor istorice, a Catedralei Mitropolitane, a locuințelor din zonă și, poate în primul rând, a saloanelor Spitalului de Copii. Micuții suferinzi nu se vor putea odihnii din cauza foamei de profit. Foame întreținută de Primăria Timișoara, care nu a avut nici o problemă în a aviza acest haos.

Conform Art. 5. din Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, ” organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice sunt interzise în imediata apropiere a gărilor, porturilor, aeroporturilor, staţiilor de metrou, spitalelor, obiectivelor militare, a unităţilor economice cu instalaţii, utilaje sau maşini cu grad ridicat de pericol în exploatare”.

Decizia este criticată și de Asociația Peisagiștilor din România – Filiala teritorială Vest: „O componentă esențială a serviciilor ecosistemice furnizate de infrastructura verde urbană sunt serviciile culturale. Astfel, natura urbană devine o platformă de exprimare culturală, a tuturor cetățenilor. Cu toate acestea, referitor la aprobarea de către Primăria Municipiului Timișoara a organizării Festivalului CODRU în Parcul Central Anton von Scudier, atragem atenția asupra faptului că aceste componente de infrastructură verde devin vulnerabile în fața unor intervenții antropice intensive, considerând amploarea evenimentului, ducând la degradarea și chiar pierderea lor. Vegetația urbană și mai ales arborii sunt vulnerabili tasării rădăcinilor, calitatea substratului, gradul de aerare, capilaritate fiind importante mai ales în contextul schimbărilor climatice. AsoP Vest atrage atenția asupra pierderilor ireversibile ale biodiversității pe care le poate suferi Parcul Central pe termen scurt și lung prin organizarea unor evenimente precum Festivalul CODRU și altele asemenea. Totodată, atragem atenția că Parcul Central Anton von Scudier este unul dintre primele parcuri publice ale Timișoarei, înființat în a doua parte a secolului al XIX-lea și planificat după un concept peisager de autor, ceea ce atribuie parcului regimul de gradină istorică, cu multiple valențe ecologice, culturale, sociale etc., care necesită protecție specifică (clasarea patrimonială), aflându-se totodată în zona de protecție a mai multor monumente istorice. Solicităm prin urmare Primăria Municipiului Timișoara să facă publice măsurile de protecție asupra vegetației din Parcul Central „Anton von Scudier”, pe durata desfășurării evenimentului, asumate de către organizatorii evenimentului, precum și măsurile de remediere/atenuare a impactului negativ pe care acest gen de eveniment îl va provoca parcului”.

Responsabilitatea este a administrației Fritz.

În urma articolului <<”Inima CODRULUI” ar putea distruge inima Timișoarei>> publicat de Ziua de Vest, autoritățile cu responsabilități în protecția mediului spun că vor interveni dacă lucrurile scapă de sub control, dar responsabilitatea este a administrației Fritz.

Alina Călușeru, directoarea Agenției de Protecția Mediului Timiș, spune că APM, nu avizează asemenea manifestări în parcuri, iar administrarea spațiilor verzi de pe domeniul public intră în responsabilitatea administrației locale.

“Primăria Timișoara este obligată să ia toate măsurile ca să nu se producă deteriorarea parcului și să nu aibă loc poluarea cu deșeuri, sau fonică, etc., fiindcă zgomotul poate deveni o problemă mare în cazul acestui eveniment. Prin legea noastră a mediului a spațiilor verzi, nu este permisă deteriorarea distrugerea parcurilor. Dacă se întâmplă acest lucru, organele de control, Garda de Mediu și Poliția Locală, își vor face datoria. Vor constata și vor lua măsuri de sancționare.

Primăria Timișoara trebuie să-și protejeze și administreze spațiile verzi conform legii și să nu se producă afectări și distrugeri. Noi nu avizăm astfel de evenimente în spațiile verzi. Sperăm să nu se întâmple poluări și deteriorări ale Parcului Central”, a spus Alina Călușeru.

La rândul său, Lucia Mușuroi, comisar șef al Comisariatului Județean Timiș – Garda de Mediu, ne-a declarat că aceste evenimente, din punct de vedere al protecției mediului, nu se autorizează de gardă, care nu are aparatură ce măsoară zgomotul, dacă este depășit sau nu nivelul legal. Asta rămâne decizia administrației publice locale de mediu care emite acte de reglementare pentru desfășurarea unor astfel de evenimente.

”Garda de Mediu nu emite acte de reglementare. Nu dăm puncte de vedere, avize, acorduri, autorizații. Noi suntem instituție de control. După eveniment ne sesizați și noi vom face un control cu privire la neconformitățile constatate. Vom vedea ce va fi după și ne vom face datoria dacă vor fi distruse spațiile verzi sau abandonate deșeurile și altele”, a spus Lucia Mușuroi.

Sorin Vlad Predescu, directorul Direcției Județene de Cultură Timiș, susține că nu a venit nimeni să ceară aprobare pentru desfășurarea acestei manifestări, decât pentru expunerea unor bannere.

”Parcul Central este situat într-o zonă de protecție, există și zona arheologică acolo. Organizatorii nu au venit deocamdată să ne ceară acordul. Au ceva documentații depuse pentru expunerea unor bannere, dar nu pentru Parcul Central. Bineînțeles, fiind în zona de protecție, le vom cere să ne arate cum fac și cum vor desfășura acest festival în Parcul Central ca să nu afecteze zona istorică. Așteptăm să vină. Deocamdată nu au aprobare de la Direcție.”, ne-a declarat Sorin Predescu.

Primăria Timișoara ignoră o Hotărâre de Consiliu Local

Cum organizatorii se laudă cu ”toate aprobările”, am încercată să vedem pe ce bază s-a autorizat acest festival în Parcul Central. Iar baza nu prea există. Conform HCL nr.22/29.01.2008 privind ”locaţiile din municipiul Timişoara în care se poate autoriza desfăşurarea de spectacole şi manifestări cultural – artistice şi sportive”, pe platoul din fața Parcului Central se poate desfășura doar tradiționalul foc de artificii de Revelion. Și atât.

Mai mult, și administrația Fritz, prin regulamentul privind autorizarea activităților cultural-stradale în Municipiul Timișoara, a decis că platoul din fața Parcului Central este zonă autorizată pentru activități cultural-stradale. Adică aici pot performa muzicieni, cântăreți, actori, dansatori, jongleri, mimi și clowni, dar doar până la ora 22. Despre concerte nici nu poate fi vorba.

În Comisia de Avizare a Adunarilor Publice, Inspectoratul Județean de Poliție Timiș, Inspectoaratul Județean de Jandarmi Timiș și Poliția Locală Timișoara au fost împotriva autorizării desfășurării Festivalului Codru în Parcul Central.

Comentarii

comentarii