Sub coordonarea Universității din Varșovia, joi 26 septembrie, Facultatea de Inginerie Alimentară din cadrul Universității de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara a lansat “Laboratorul Consumatorului” pentru co-crearea produselor din carne hibrid, în colaborare cu The Family Butchers.
Cocan Ileana, șef lucrări la USV Timișoara, a explicat că astfel carnea hibrid nu este o carne artificială, cum au crezut unii. Nici nu există laboratoare în România pentru a crea o carne artificială, în acest moment. Carnea hibrid este mai sănătoasă, fiindcă aceasta conține compuși bioactivi, precum antioxidanții naturali din produsele vegetale, dar și fibrele care nu există în carne și sunt foarte benefice pentru sănătate.
“Noi am dorit să introducem o un procent mai mare de vegetal în produsele din carne hibrid, dar încă se mai fac teste. Din punct de vedere al eurilor, noi ne dorim un produs cu o etichetă curată fără aditiv alimentari care să fie consumat de toate persoanele care doresc să aibă o viață sănătoasă” a spus Ileana Cocan.
În continuare, se mai fac teste și vor urma testele finale pentru a se vedea cu exactitate dacă produsele corespund din toate punctele de vedere nu numai nutrițional, ci și organoleptic. Se preconizează că, la începutul anului 2025, produsele să fie lansate pe piață. Acestea încă nu există fizic.
Consumatorii au fost selectați si ei au venit cu propunere pentru a se crea aceste produse din carne hibrid. Este vorba de pateu, parizer și crenvurști. De exemplu, crenvurști Vânătorul vor conține carne de vânat, carne de ied, năut fiert, sare piper negru boia. Parizerul Bunicii va conține carne de vită, nuci, slănina si plămân de porc, nucșoară, sare, piper, cașcaval.
Cocan Ileana a mai explicat ca scopul este îmbunătățirea interacțiunii dintre consumatori și industria alimentară. e asemenea, se urmărește implicarea directă a consumatorilor în procesul de dezvoltare a produselor din carne hibrid, prin facilitarea feedback-ului și a ideilor din partea celor care le vor consuma.
„Prin intermediul laboratorului, ne propunem să răspundem cerințelor și preferințelor consumatorilor în ceea ce privește produsele din carne hibrid, promovând în același timp principii de durabilitate și inovație în industria alimentară. Colaborarea cu The Family Butchers SRL este esențială pentru a traduce ideile formulate în cadrul laboratorului în produse concrete, care să aducă valoare consumatorilor”, este mesajul specialiștilor din echipa de implementare a proiectului.
Produsele din carne hibrid sunt produse care includ atât carne, cât și ingrediente vegetale, cum ar fi leguminoase (mazăre, năut, linte, lupin), proteine vegetale, ciuperci sau semințe.
Produsele din carne hibrid conțin mai puțină carne, grăsimi și colesterol și mai multă proteină comparativ cu produsele convenționale. Acestea mai includ și fibre dietetice și compuși bioactivi, care sunt foarte valoroși în orice dietă și care nu se găsesc în carne.