Acasă Actualitate „La Vulturul Negru” – prima farmacie din Banat

„La Vulturul Negru” – prima farmacie din Banat

583
DISTRIBUIȚI

Cea mai veche farmacie din Banat, “La Vulturul Negru”, deschisă în urmă cu peste 270 de ani, dăinuie şi astăzi la Oraviţa, în judeţul Caraş-Severin. În momentul de faţă, farmacia din Oraviţa funcţionează doar ca un muzeu, aici nu se mai vând medicamente şi nici nu se mai eliberează reţete. Măreţia farmaciei de altădată, care era o adevărată perlă a Banatului Imperial, stă încă în picioare. Farmacia “La Vulturul Negru” a fost deschisă în anul 1735, la Oraviţa, fiind atestată documentar din anul 1796.

Mobilierul farmaciei este din secolul al XVII-lea

Încă de la început, unitatea farmaceutică primea un ajutor bănesc din partea statului. Pentru aceasta însă, administratorul era obligat să aprovizioneze cu medicamente cu 20% reducere muncitorii şi funcţionarii din zonă. Culmea, locuitorii s-au obişnuit aşa de mult cu farmacia lor, încât noile tehnologii nu le-au schimbat părerea. Ei au luptat ca “La Vulturul Negru” să nu fie închisă. În 1994, anul din care farmacia a devenit muzeu, strădaniile lor au fost spulberate. Mobilierul, maşina de calcul, flacoanele de medicamente şi instrumentele farmaceutice aflate în această unitate datează de la sfârşitul secolului al XVII-lea.

Deşi farmacia „La Vulturul Negru”, fondată ca „farmacie de mână”, este datată din 1735, primul patron a fost consemnat abia în 1763. Documentele acelei vremi susţin că acesta ar fi fost farmacistul Edward Winter. Ultima reţetă eliberată la farmacia din Banatul Montan a fost în anul 1994. De atunci, farmacia “La Vulturul Negru” a intrat în administraţia primăriei Oraviţa, care a transformat-o în muzeu.

Comentarii

comentarii