Acasă Actualitate Laila Onu: ”Trebuie reformată legislația românească veche de pe vremea lui Cuza...

Laila Onu: ”Trebuie reformată legislația românească veche de pe vremea lui Cuza și armonizată cu Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități!”

338
DISTRIBUIȚI

Laila Onu, directoarea Fundației Pentru Voi Timișoara, a participat, luni, la prima întâlnire de coordonare la nivelul Guvernului României pe marginea implementării Deciziei CCR privind neconstituționalitatea punerii sub interdicție a persoanelor cu dizabilități.

La eveniment au participat reprezentanții Ministerului de Justiție, Ministerului Public, Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Sănătății, ANDPDCA și de colegii de la Centrul de Resurse Juridice, Asociația Tonal și Asociația ProAct Suport.

Întâlnirea a fost organizată și condusă de Maria Mădălina Turza, consilier de stat la cabinetul Primului Ministru.

Laila Onu a explicat: ”Ne aflăm în față unei șanse extraordinare: de a reforma legislația românească, veche, de pe vremea lui Cuza și de a o armoniza cu prevederile Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități.

Suntem la începutul unui proces extrem de dificil și complex, pentru că trebuie modificate nu doar Codul Civil, ci și Codul Muncii, Legea 448 și trebuie elaborată o lege specială privind mecanismul de funcționare al deciziei asistate.

Ministerul de Justiție a pregătit un draft preliminar cu noile reglementări din Codul Civil, care vor înlocui regimul punerii sub interdicție.

E o schimbare majoră pentru instanțele din România, pentru autoritățile locale, pentru persoanele cu dizabilități, familiile lor, direcțiile de asistență socială.

Nu va fi ușor, dar nu avem voie să ratăm această oportunitate, pentru a redă dreptul de decizie asupra propriei lor vieți persoanelor cu dizabilități intelectuale! Salutăm dialogul cu societatea civilă încă de la începutul procesului de elaborare a noilor acte normative!”

 

 

Comentarii

comentarii