Acasă Actualitate Laleaua galbenă din Clisura Dunării. Cine o rupe riscă o amendă de...

Laleaua galbenă din Clisura Dunării. Cine o rupe riscă o amendă de până la 15.000 de lei

DISTRIBUIȚI
Laleaua galbena de cazane, specie unica in lume, protejata prin Conventia de la Berna din 19 septembrie 1979, poate fi vazuta in zona Clisurii Dunarii, miercuri 11 aprilie 2018. JUSTINEL STAVARU / MEDIAFAX FOTO

În această perioadă, Clisura Dunării oferă un spectacol unic. Totul se datorează lalelei galbene, unică în lume. Este protejată de legislaţia internaţională, iar cine are proasta inspiraţie să rupă o floare, poate plăti o amendă care poate ajunge la 10 salarii minime pe economie.

Într-o vizită pe barcă, la Cazanele Dunării, încet, încet, se zăreşte aproape de versanţi o floare mică, aurie, care răsare din crăpăturile stâncilor.

E laleaua galbenă care înfloreşte în fiecare primăvară şi dă strălucire întregii Clisuri. Sunt turişti care vin special să o vadă în toată frumuseţea ei.

“Este o plantă endemică, adică aici este singurul loc unde se găseşte din lume. Sperăm să dezvoltăm acest turism pentru că mai avem şi alte specii care pot fi observate. Mai este cunoscută şi laleaua pestriţă, care trăieşte doar pe calcarele Platoului Ciucarului Mare” – Amalia Dumbravă, biolog Parcul Natural Porţile de Fier

Tulipa hungarica, aşa cum o numesc specialiştii, este o plantă care iubeşte doar aceste locuri. Şi nu doar că este vestitoarea primăverii, dar este şi cea care dă startul sezonului turistic la Cazanele Dunării.

“Pe lângă faptul că vin s-o viziteze pe apă, trebuie să se şi cazeze, trebuie să şi mănânce şi forţează să începem sezonul mai devreme. Atât cu pensiunile, cu restaurantele, adică toată lumea trebuie să se mobilizeze pentru acea floare mică, care iată ne aduce atâtea beneficii” – Alin Subţire, proprietar de ambarcaţiune

Localnicii recomandă turiştilor să meargă deja în zonă pentru că “şoseaua este bună şi avem o ţară frumoasă, care merită să fie vizitată. Putem spune orice despre ţara noastră însă nu putem spune că nu este frumoasă”.

Laleaua galbenă de Clisură este protejată de legislaţie. Cei care rup aceste flori pot primi amenzi de până la 15.000 de lei.

Sursa: observator.tv

Comentarii

comentarii