Muzeul Național al Banatului (MNaB) a prezentat sâmbătă, în cadrul Cafenelei Bookfest, două volume de referință pentru cercetarea istorică și arheologică. Evenimentul a fost o incursiune în trecut, ilustrând rigurozitatea științifică și pasiunea pentru descoperire.
Două perspective asupra timpului
Primul volum, „Analele Banatului, vol. XXXII / 2024 – Seria nouă, Arheologie – Istorie”, aduce în prim-plan studii recente despre situri arheologice, necropole medievale, cârciumi habsburgice, tezaure dacice și chiar relatări despre ciuma din 1738.
Al doilea titlu, „Alfred von Domaszewski – Latin Epigraphy in the Roman Empire”, reprezintă o restituire științifică esențială pentru epigrafia romană. Tradusă și îngrijită de dr. Sorin Nemeti (Institutul de Arheologie și Istoria Artei, Cluj-Napoca) și dr. Călin Timoc (Muzeul Național al Banatului), lucrarea reunește cercetări fundamentale privind inscripțiile latine din Imperiul Roman.
Un moment de reflecție și dialog
Lansarea a fost apreciată de public, oferind un prilej de dialog între specialiști și pasionații de istorie. „A fost o întâlnire cu sens, într-un oraș care nu încetează să scrie și să rescrie istorie”, a transmis Muzeul Național al Banatului.