Marți, la Prefectura Timiș a avut loc ședința de lucru a Comitetului Local de Combatere a Bolilor având ca temă prezentarea situației privind apariţia şi evoluţia febrei aftoase în Ungaria și măsurile de prevenție pe care instituțiile statului Român le pun în aplicare în vederea prevenirii febrei aftoase, la nivelul județului Timiș.
În cadrul ședinței de lucru s-a luat hotărârea ca toate instituţiile cu responsabilităţi în combaterea bolilor de pe raza județului Timiș (DSVSA Timiş, Direcţia Regională Vamală Timişoara, Poliţia de Frontieră, IPJ, Poliţia Locală), precum şi operatorii din exploataţiile de animale, să adopte o serie de măsuri care să prevină apariţia şi evoluţia febrei aftoase pe teritoriul României.
Traficul de camioane care transportă animale biongulate (vaci, capre, oi) vii, cai, furaje, paie pentru aşternut, compost, gunoi de grajd dinspre Ungaria spre România va fi interzis (instituții responsabile: DSVSA Timiş, Direcţia Regională Vamală Timişoara, Poliţia de Frontieră, Poliţia Locală). Afluirea şi tranzitul dinspre Ungaria, toatara) şi Slovacia, zona de restricţii conform dispoziţiilor Comisiei Europene, a următoarelor produse va fi interzisă: carne proaspătă (refrigerată sau congelată) provenită de la animale biongulate; produse din carne provenite de la animale biongulate pentru care nu s-a asigurat un tratament adecvat pentru neutralizarea virusului febrei aftoase; produse din lapte, pentru care nu s-a asigurat un tratament adecvat pentru neutralizarea virusului febrei aftoase; lapte materie primă pentru care nu se va face dovada că provine de la animale testate cu rezultate negative pentru FMD în ultimele 3 zile anterioare expedierii; material biologic, material seminal, subproduse de origine animală. Instituții responsabile sunt DSVSA Timiş, Direcţia Regională Vamală Timişoara, Poliţia de Frontieră, IPJ, Poliţia Locală, operatori din industria alimentară).
Toate fermele care au primit animale vii biongulate dinspre Ungaria şi Slovacia după 1 februarie 2025, vor fi inspectate şi în funcţie de constatări, se vor preleva probe în vederea stabilirii statusului epidemiologic al exploataţiei. Instituții responsabile sunt DSVSA Timiş, operatorii din cadrul exploataţiilor de biongulate.
Va avera loc intensificarea măsurilor de dezinfecţie şi dezinsecţie la nivelul unităţilor de producţie cât şi la nivelul mijloacelor de transport de orice fel care intră sau ies din exploataţii. Instituții responsabile sunt DSVSA Timiş, operatorii din cadrul exploataţiilor de biongulate.
Măsurile mai sus menționate se vor aplica până la ridicarea măsurilor de restricţii instituite ca urmare a diagnosticării febrei aftoase. Totodată, s-au stabilit și o serie de atribuţii specifice acestui context, pentru fiecare instituție din cele mai sus amintite.
La nivel de DSVSA se va asigură resursa permanentă de personal medical veterinar specializat şi competent în scopul intervenţiei rapide în situaţiile semnalate de Poliţia de Frontieră, Poliţia Locală şi IPJ Timiș; efectuează inspecţii şi recoltează probe în vederea stabilirii statusului epidemiologic al exploataţiilor de blongulate, acolo unde se impune; verifică efectuarea acţiunilor de dezinfecţie efectuate în exploataţiile de biongulate, precum şi a mijloacelor de transport care intră şi ies din exploataţie.
– Atribuţii pentru Poliţia de Frontieră, Inspectoratul Judeţean de Poliţie/Inspectoratul de Jandarmi Timiş/Poliţia Locală: intensifică acţiunile de patrulare în scopul identificării tuturor transporturilor care nu respectă restricţiile mai sus precizate; reţine toate transporturile mai sus menţionate până la sosirea, în maxim 30 minute, a medicului veterinar desemnat de DSVSA Timiş; informează DSVSA Timiş în legătură cu toate transporturile ilegale identificate.