Acasă Actualitate Laude la propria adresă, la ultima conferință a primarului Nicolae Robu, în...

Laude la propria adresă, la ultima conferință a primarului Nicolae Robu, în 2019

DISTRIBUIȚI

În ultima conferință săptămânală a lui Nicolae Robu la Primărie din anul 2019, edilul a ales să aducă laude pentru realizările sale și ale administrației locale, pentru felul în care s-au gestionat fondurile europene. Pentru a continua în același fel și anul viitor, primarul a început: „Fie ca împreună să reușim, și în 2020, lucruri care să ridice orașul nostru, ca unitate teritorială, la standarde cât mai înalte, europene”.

Comparativ cu perioada 2007- 2013, când 100% din proiecte au fost aprobate, 35 din 35, cu o rată de absorbție a fondurilor de 85%, situația pe segmentul 2014-2020 este, în opinia lui Robu, chiar mai bună. Cu toate că se menține decalajul de doi-trei ani, primarul speră ca toate cele 68 de proiecte depuse, în valoare totală de 490 de milioane de euro, vor fi aplicate.

Dintre acestea, majoritatea au fost deja aprobate, în curs de lucru „au rămas doar puține. Unele vor rămâne mai mult timp pentru că sunt pe listele de rezervă, Primăria terminând fondurile pe anumite axe”, a antenționat, totuși, Robu. Optimist că, până la urmă, și acestea vor fi aprobate, edilul șef speră vor putea fi cheltuiți toți banii repartizați. După spusele sale, acesta speră ca Timișoara să rămână „orașul cu cele mai multe proiecte, cu cea mai mare valoare”

Deși este vorba de mulți bani, avertizează Robu, fondurile sunt repartizate pe o perioadă de 7 ani, iar fără fonduri locale și guvernamentale, Timișoara nu ar putea să se modernizeze în ritmul scontat. Suntem „orașul cu cele mai mari investiții. Asta înseamnă noi angajați. Populația crește, pe vatra orașului și în vecinătate, pe o rază de câteva zeci de kilometri. Și aceștia la Timișoara muncesc, petrec timpul liber și fac cumpărăturile. Administrația e nevoită să răspundă cererilor acestor cetățeni”, a spus acesta.

„Trebuie să continuăm în acest ritm, dar trebuie să adăugăm fonduri de la bugetul local și cel național.[…] Foarte multe fonduri sunt cheltuite pe reabilitare, deci, pe bugetul de funcționare”, mai spune primarul. El a pus în prim-plan investițiile pentru educație, sănătate, cultură și sport. La ultimul capitol orașul este cu mult în urmă, recunoaște Robu, care mai speră că acest lucru se va îmbunătăți în 2020. El a amintit că pentru cultură deja există proiecte: la zidurile exterioare laterale ale Operei, la Filarmonică, cu tot ansamblul „Capitol”, cele 8 săli de cinema din oraș, turnurile de apă, care vor deveni nouă noi centre culturale, și MultipleXity, asumat pentru Timișoara 2021.

În domeniul sănătății, Robu a amintit de Spitalul de Copii, cea mai mare clădire spitalicească renovată după Revoluție, care, în 2020, trebuie dată și în folosință, Spitalul Municipal și noua Maternitate,  „probabil cea mai mare din România”. În alte domenii există șantiere la campusul „Nikolas Lenau”, la Sala Polivalentă, proiect al CNI, „care nu va rămâne doar pe hârtie”, promite primarul. „Va fi vizibil penru oricine că la Timișoara se lucrează la acest obiectiv. Se va lucra și pentru noul stadion. În 2020, se va vedea și cu complexele sportive din Lipovei, Buziașului și Șagului, deja lansate de multișor”.

Poate cel cu care s-a lăudat cel mai mult a fost proiectul, proaspăt aprobat pentru Colegiul „Emanuil Ungureanu”: 1846 metri pătrați, dotă tronsoane, D+P+2E și P+2E+N, în valoare de 33 de milioane de lei, TVA inclus. Valoarea eligibilă este de 29.336.879,86 lei, iar cea nerambursabilă de 4.732.038,70 lei.

Numărul de elevi din Colegiul Tehnic Emanuil Ungureanu, la începutul implementării proiectului a fost de 804 elevi, dar în urma divizării Colegiului Tehnic „Ion Mincu” din anul şcolar 2018-2019 şi transferului către Colegiul Tehnic „Emanuil Ungureanu” a unui număr de 9 clase (clasele X-XII), numărul de elevi a crescut la 1008.

Totuși, cea mai mare nereușită a lui Robu din 2019 rămâne pasajul Solventul, cu lucrări nedemarate, deși l-a avut în vedere încă de înainte de primul său mandat. „Avizul de mediu a venit ieri. Vom trece la treabă imediat ce vremea ne va permite”, după ce se va realiza și licitația, însă. „Va fi cel mai mare pasaj, ca adâncime și lungime. Face parte dintr-un set de probleme în zonă: Calea Bogdăneștilor, un sens giratoriu spre Sud, și strada Gării, nouă linie de tramvai și un nou pod peste Bega”.

La final, Robu a ales să repete urările specifice de sezon pentru cei care îi urmăresc live, pe facebook, conferința, dar nu înainte de a se lega de cei care îl contestă: „În pofide celor care au încercat să ne boicoteze, totuși, am făcut foarte multe lucruri, iar orașul este schimbat, acum la sfârșit de 2019, față de cum era în 2012, când am devenit eu primar. […] Cine nu recunoaște, cred că se pune într-o situație care nu îi este favorabilă în ochii celorlalți”.

Comentarii

comentarii