Acasă Actualitate Legea care poate îngropa Continental Anvelope a trecut de Senat

Legea care poate îngropa Continental Anvelope a trecut de Senat

1955
DISTRIBUIȚI

Legea Mirosurilor, inițiativa deputaților și senatorilor USR, a trecut de astăzi de Senat. Propunerea legislativă care reglementează disconfortul olfactiv ajunge, astfel, pe masa deputaților care au responsabilitatea de a o adopta. Legea acoperă un vid legislativ in domeniul calității aerului și vine în urma numeroaselor reclamații din partea cetățenilor care sunt afectați de mirosuri pestilențiale pentru care nu există rezolvare în prezent.

Inițiativa a pornit de la senatorul Allen Coliban și deputatul Cornel Zainea, la propunerea membrei USR Timiș Rodica Militaru, și a fost semnată de numeroși parlamentari USR, PNL, PSD, ALDE și PMP. Textul de lege a fost elaborat împreună cu Ministerul Mediului.

Legea defineşte disconfortul olfactiv ca fiind mirosul generat de o activitate care poate avea impact negativ asupra stării de sănătate a populaţiei şi a mediului în întregul său care se cuantifică pe diferite scale de mirosuri, conform standardelor în vigoare. Totodată, se reglementează obligativitatea unui Plan de gestionare a disconfortului olfactiv care va cuprinde măsurile necesare pentru prevenirea şi diminuarea disconfortului şi care va face parte din autorizaţia de mediu. Nerespectarea Planului va putea atrage inclusiv suspendarea temporară sau definitivă a activităţii generatoare de disconfort olfactiv. Autorităţile administraţiei publice locale vor avea obligaţia să reglementeze, inclusiv prin interzicerea permanentă sau temporară, desfăşurarea activităţilor generatoare de mirosuri în zonele de locuit, recreere, odihnă, tratament şi agrement şi să controleze preventiv şi la sesizarea publicului activităţile care nu se supun reglementării din punct de vedere al protecţiei mediului. La elaborarea planurilor de urbanism şi amenajarea teritoriului se vor prevederea, obligatoriu, şi măsuri de prevenire şi reducere a disconfortului olfactiv. Totodată, sunt prevăzute o serie de contravenţii la cererea motivată a autorităţilor pentru protecţia mediului.

Comentarii

comentarii