Acasă Actualitate Legea mirosurilor, pornită de la noxele de cauciuc emanate de Continental Timișoara,...

Legea mirosurilor, pornită de la noxele de cauciuc emanate de Continental Timișoara, a fost votată în Parlament

DISTRIBUIȚI

O lege care a pornit dintr-o realitate tristă din Timișoara a fost votată de Parlament. Mirosul de cauciuc de la Continental Timișoara, și neputința autorităților de a lua  măsuri, au determinat-o pe Rodica Militaru să le propună colegilor parlamentari USR, Cornel Zainea și Allen Coliban, în 2017, să inițieze acest proiect legislativ. Proiectul legii mirosurilor a primit astăzi votul final în plenul Camerei după ce a fost adoptat de Senat.

”Dacă n-avem, am zis hai s-o facem! În ianuarie 2017, colega noastră Rodica Militaru le-a propus parlamentarilor USR Cornel Zainea și Allen Coliban să inițieze acest proiect legislativ. Avea deja o grămadă de documentație strânsă și câteva idei.

Legea acoperă un vid legislativ și e menită să rezolve situații în care, deși mirosurile puternice afectează sănătatea oamenilor, analizele chimice arată că poluarea este prevăzută în limitele legale. Cam cum se întâmplă atât de des și-n Timișoara.

Operatorii economici, fie ferme de animale, fie industrii poluante, dar chiar și cetățenii care prin activitatea lor vor deranja vecinii cu mirosuri, vor fi obligați să adopte măsuri de reținere a mirosurilor. Da, vor avea costuri, dar și viața și confortul nostru, a cetățenilor, e importantă!”, transmite USR Timiș.

”Azi am plâns puțin: de bucurie că o lege foarte necesară în România, într-un domeniu care nu a mai fost reglementat la noi prin acte normative, Legea mirosurilor, a fost în sfârșit adoptată de către Parlament, cu 309 voturi pentru, o abținere și niciun vot contra; dar am plâns puțin și de necaz, pentru că legea asta, venind de la un partid aflat în opoziție, cum este USR-ul, a avut un parcurs lung și anevoios.

De ani de zile, ne supără mirosurile generate de activitatea unor operatori economici: ne fac praf și nervii și sănătatea. Iar Garda de Mediu ne-a tot spus (pe bună dreptate): în România nu avem legislație pentru măsurarea mirosurilor! Păi dacă n-avem, hai s-o facem atunci!

În ianuarie 2017, le-am propus parlamentarilor USR Cornel Zainea și Allen Coliban să inițieze acest proiect legislativ; aveam deja o grămadă de documentație strânsă și câteva idei.

Istorie lungă și mulți oameni din USR care au muncit la această lege: dezbateri cu specialiștii, analize, variante de lege, modificări peste modificări, răspunsuri la opiniile unor operatori economici, care s-au opus cu toate forțele și puterea lor de influență; și în tot acest timp, cei doi parlamentari USR, Allen Coliban și Cornel Zainea, care s-au luptat cu energie și cu insistență să treacă legea prin toate etapele, prin toate comisiile, s-o aducă pe ordinea de zi și să-și convingă colegii parlamentari să o adopte! Și da, Legea mirosurilor a fost adoptată de parlament!”, spune Rodica Militaru.

Legea a fost votată în Parlament, cu 309 voturi pentru și o abținere.

Cornel Zainea (USR), inițiator: “De ce avem nevoie de o lege a mirosurilor? Deoarece avem vid legislativ, iar Garda de Mediu a spus că nu poate da amenzi și sancționa poluatorii deoarece nu există cadru legal. Mirosurile afectează pe toată lumea. Dacă pute, pute și pentru USR-ist, și pentru PSD-ist, și pentru UDMR-ist, și pentru sărac, și pentru bogat. Și pentru cetățean, și pentru politician”.

Legea mirosurilor reglementează problema mirosului pestilențial de care se plâng tot mai mulți cetățeni. Inițiativa USR a fost semnată de parlamentari de la toate partidele și a fost adoptată tacit de Senat încă din septembrie 2018.

Printre reglementările din Legea mirosurilor:

– Definește disconfortul olfactiv ca fiind mirosul generat de o activitate care poate avea impact negativ asupra stării de sănătate a populației și a mediului în întregul său care se cuantifică pe diferite scale de mirosuri, conform standardelor în vigoare.

– Reglementează obligativitatea unui Plan de gestionare a disconfortului olfactiv care va cuprinde măsurile necesare pentru prevenirea și diminuarea disconfortului și care va face parte din autorizația de mediu. Nerespectarea Planului va putea atrage inclusiv suspendarea temporară sau definitivă a activității generatoare de disconfort olfactiv.

– Autoritățile administrației publice locale vor avea obligația să reglementeze, inclusiv prin interzicerea permanentă sau temporară, desfășurarea activităților generatoare de mirosuri în zonele de locuit, recreere, odihnă, tratament și agrement și să controleze preventiv și la sesizarea publicului activitățile care nu se supun reglementării din punct de vedere al protecției mediului.

– La elaborarea planurilor de urbanism și amenajarea teritoriului se vor prevedea, obligatoriu, și măsuri de prevenire și reducere a disconfortului olfactiv.

– Sunt prevăzute o serie de contravenții la cererea motivată a autorităților pentru protecția mediului.

Comentarii

comentarii