Acasă Actualitate Legea toleranței – proiect unic în Uniunea Europeană, creat de un avocat...

Legea toleranței – proiect unic în Uniunea Europeană, creat de un avocat din Timișoara

DISTRIBUIȚI

Interviu cu Avocatul Virgil Melnic din Timișoara, fost candidat la Consiliul Superior al Magistraturii, creatorul Legii toleranței – proiect unic în Uniunea Europeană.

 

1.Domnule avocat, Virgil Melnic, sunteți autorul proiectului legii toleranței, unic la nivelul Uniunii Europene. Cum de va venit această idee inedită?

Răspuns VM: Domnule ziarist George Miron, dumneavoastră și cititorilor bună ziua! Da, cuvântul toleranță ne trezește atenția. Numai că Ziua de Vest publică interviuri, unele dintre ele au succes major și determină conduita schimbată în Bine la unele Instituții de Primă mărime dar lumea rămâne nepăsătoare. Nu face diferența. Bunăoară Senatul România în alegerile precedente ale reprezentanților societății civile la CSM înainte de cele trei interviuri CSM la Ziua de Vest Senatul era slobod ca Vodă în lobodă. După interviuri, Decembrie anul trecut Senatul România a ales prima dată pe bune …. fără neveste de parlamentar, fără pile la AMR aleșii fiind domnul avocat născut la Maramu și absolvent Babeș Bolyai Cluj iar celălalt un fost procuror cu  experiență. Felicităm Senatul România! Așa da, se poate și în România. Un succes Societatea Civilă!

Proiectul Legea Toleranței s-a născut din common sense. Ziceam bun-sâmț dar jigneam. Subsemnatul -Expert și Raportor de Țară la Comisia Europeană, nu degeaba, experiența necesară pentru a discerne ce ne trebuie să reducem accidentele mortale. Mai am și o anumită experiență de lucru, ONG-uri plus PR în perioada înainte de intrarea în UE. Atunci Poliția Rutieră și ong-uri de profil aveau Conferințe anual, Sala Brâncuși la Palatul Parlamentului. După 2007 s-a ales praful. Au venit odrasle consilier plus nasul pe sus plimbat pe oriunde adică știau ei totul, inclusiv și la numărul deceselor la accident. Poliția Rutieră + Ong profil, ia plecați băieți, faceți pași …. Adio conferințe la Sala Brâncuși la Palatul Parlamentului. Adio acea COMUNICARE dintre autoritate și societatea civilă. Știm noi totul. Numa că odraslele au dat-o-n bară. În ziare avem cazul plicului expediat din București la Mangalia care a ajuns după 6 luni. Între timp a fost și prin Mongolia …. Probabil cu poștalionul tras de caii hunilor …. Oricum, după intrarea în UE Totul e OK!

Proiectul Legea Toleranței este redactat de mine și predat la Senat, la o anumită Grupare Senatori. Eu insistam să nu fie menționat numele meu ca Autor proiect, știam ce este asta unii-s alergici când îl aud. Comisiile din Senat l-au respins degrabă cică nu e proiect european!  Le-am spus imediat și senatorilor:   « Dom-ne este un proiect foarte European deoarece reduce garantat numărul accidentelor. Dar avem 9 milioane de șoferi în țară. Dacă 15-20% șoferi votează apoi partidul vostru Legea Toleranței e Aspirator Voturi de aia resping ei odraslele la comisii » Ar trebui ca legea SĂ FIE PROPUSĂ DE TOATE PARTIDELE!

Common-sense Legea Toleranței? Desigur. Am plecat de la realitate. Premisa era că Poliția Rutieră avea obiceiul, în ultimii ani, să nu sancționeze pentru 10-15 km  în plus, peste viteza legală. Poliția permitea, șoferul știa asta și nu gonea ca nebunul cu peste 100km/oră. Statistica ne zice: lovești la cel mult 60-65 victima scapă. Lovești la 90-100km/oră, victima e un deces. Așadar Virgil Melnic nu a inventat nimic. Am plecat cu bun sâmț de la realitatea unde polițaiul e mai dăștept ca șoferul, ajută oamenii să trăiască. Am adăugat eu unele ingrediente inclusiv America și așa s-a născut Proiectul Legea Toleranței. Respins 2022

  1. Credeți că va fi adoptată legea de Parlamentul României ?

Răspuns VM: Legea Toleranței este vie în conștiința oamenilor. Am contactat special polițiști de la rutieră știau toți de proiectul legii. Chestia cu votul în Parlament? D-apăi la anul n-avem alegerile, nu-i luăm noi alegătorii la rost pe candidați? Nu-i apucăm de nasturi cu ce ne doare? Dacă n-o facem suntem proști …. ! Repetăm: Dacă Legea Toleranței va trece, șoferul nu mai dă buzna ca nebunul fiindcă are 15-20km/oră plus la viteza legală fiind interesat să nu deie ochii cu poliția rutieră sau amenda …. reducem decesele. Autoritatea exercită un control desăvârșit asupra cetățeanului. Cip-ul are multe forme numai naivii cred astăzi că sunt de capul lor. Atunci de ce să nu existe COMUNICAREA Autoritate-Cetățean? Toți câștigăm.

  1. De ce românii ar avea nevoie de o asemenea lege?

Răspuns VM: Legea Toleranței este ApăVie oare nu s-a înțeles? Chiar la trecerea pietoni va fi mai bine. Întotdeauna omul respectă ce este în interesul lui. Dacă încalcă avem acele măsuri, ingredientele, care pot și ele fi aduse la un standard acceptabil. Șoferul odată atenționat este cu băgare de seamă. Altfel e sancționat. Adio carnet. Și atunci familia sau amanta cine o mai plimbă? Degeaba avem Leasing? Hai să mai rămânem la Parlament. Aleșii nu fac dom-ne un pas dacă nu le recomandă asta consilierii. Odraslele. Nu avem statistică, dar bănuim de unde provin. Copiii ălora de la putere. Școli la ei multe: Academia lui …. sau oarece vântureală la Bruxelles și gata jobul. Apoi se împăunează. Cică-s experți! Bine-bine așa este, dar stați copchiii moșului de-o-parte când e ceva serios. Adică cum ne-european? Vreți să spuneți atâta vă duce pe voi mintea! Deoarece orice demnitar Comisia Europeană când aude   de o anumită reducere la număr decese accidente circulație, îți pupă mâna! Numai că fiecare țară are politica ei, poți să-ți impui punctul de vedere explicând ce vrei a face, cum obții, sau rămâi o slugă ….

România nu poate oare copia uneori politica Polonia? Sau Ungaria? De ce toată ziua cu săru-mâna?

  1. În ce domenii ar fi mai necesară?

Răspuns VM: Legea Toleranței? Aici are VM Drept de Autor și putem vinde patentul …. Comunicarea  este un bun câștigat și aduce succesul în orice domeniu. Comunicarea autoritate-cetățean înseamnă sănătatea mentală a societății. Geaba ai succes economic (să zicem!) sau oase zdravene dacă nu ai sănătatea mentală. În Vest Thought Leader prezintă Esența, direcția de mers, comentată de media. România are regimente de analiști/experți/etc. dar toți repetă același lucru ca papagalii. Uneori fiind depășiți de evenimente, de complexitate. Altfel cum explicați mârlănia și gravitatea decese accident?  Parlamentul trebuie să voteze legi sănătoase. Polițaiul și șoferul nu trebuie să fie dușmani. Justiția? Desigur că și acolo vine vremea comunicării. Eventual după ce intrăm în Schengen. Codurile au fost schimbate total față de proiectul inițial. Practica rămâne un semn de întrebare. Geaba plătim noi Tv reclame cu justiția că e bună, dar mai are mici lipsuri, dulcegării etc. Justiția nu este funcțională. Și numai prin efortul acelora capabili de comunicare, evident având și expertiza necesară, noi reușim.

  1. Cum ar putea fi aplicată această normă juridică incredibilă?

Răspuns VM: Legea Toleranței? Domnule ziarist Miron d-apăi Senatul România cum de-a ales pentru CSM? Cu grijă. Ăsta e răspunsul. Normă juridică incredibilă? Personal înclin să cred în necesitatea cu adevărat stringentă a legii. Coeficientul foarte ridicat al românului la naștere va trebui să-l suportăm deoarece în alte țări se nasc ei fără acest coeficient dar sunt mai ușor de educat. Avem alegeri 2024. Trebuie ca și societatea civilă să pună umărul. Sunt 9.000.000 șoferi. Toți avem nevoie de 15-20km! Unde este cu adevărat o chestiune de interes național hai să punem umărul. Odraslele stau cuminți.  Apropos. Dvs credeți că citește cineva acest interviu? Toți le știu pe toate, la ce să citească? Atunci?

 

Comentarii

comentarii