Acasă Eveniment Legiștii nu pot reconstituii scheletul bebelușului îngropat de doctorița din vestul țării....

Legiștii nu pot reconstituii scheletul bebelușului îngropat de doctorița din vestul țării. Femeia profesează în continuare

DISTRIBUIȚI

Anchetatorii au început audierile, ridică documente şi aşteaptă raportul medicilor legişti cărora li s-a cerut să analizeze osemintele bebeluşului îngropat de chirurgul rezident Nadia Filip, acuzată că şi-a ucis copilul născut în secret.

Crima de care este acuzată doctoriţa Nadia Filip (Lupo), chirurg rezident la Spitalul clinic judeţean din Oradea, a ajuns în atenţia procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor în luna august, în urma unei sesizări făcute de funcţionarii Serviciul Public Comunitar Local de Evidenta Persoanelor (SPCLEP) Oradea.

În cursul lunii august, aceasta s-a prezentat la Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor Oradea unde a solicitat schimbarea cărții de identitate, deoarece pe 24 august se căsătorise și dorea să preia numele soțului.

„Aici i s-a cerut certificatul de naștere al fetiței, eliberat în 2015, dar suspecta a negat că ar fi născut. În urma sesizării Poliției, în acest caz s-a declanșat o anchetă pentru stabilirea împrejurărilor în care a născut și ce s-a întâmplat cu nou-născutul, dosarul fiind preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor”, au spus sursele citate.

Directorul medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea, Lucia Daina, a declarat, că s-au înregistrat două solicitări de la anchetatori privind documente care să reflecte activitatea medicală a femeii, cu date din perioada noiembrie–decembrie 2015, moment la care era rezident anul I.

„De asemenea, au fost solicitate documente medicale cu privire la un nou-născut din data de 14 noiembrie 2015, cât și la mamă. Documentele au fost trimise săptămâna aceasta. S-a dispus restricționarea medicului, în sensul în care să lucreze doar sub îndrumarea unui medic și se interzice accesul în blocul operator. Medicul este de miercuri în concediu de odihnă. Colegii nu și-au dat seama la vremea respectivă că ea este însărcinată, nu a spus nimănui și era o persoană care s-a comportat normal”, a spus Daina.

Verificările care au urmat, în baza dosarului transmis de la Maternitatea Oradea, au arătat că, de fapt, că femeia născuse pe 14 noiembrie 2015 o fetiţă, iar înainte de a intra în sala de travaliu, i s-a făcut o fotografie şi a fost amprentată,  întrucât s-a prezentat fără acte de identitate iar în astfel de situaţii, aceste proceduri sunt obligatorii, potrivit legii.

Pe 26 august, Nadia Filip a fost chemată la audieri unde, în finalul interogatoriului, a recunoscut că a născut o fetiţă, pretinzând, însă, că aceasta a murit la câteva săptămâni după naştere, motiv pentru care l-a îngropat de una singură, fără să cheme vreun medic, aşa cum cere legea, ca să constate decesul.

„Fiind un copil atât de mic, oasele mici sunt fragede, nu s-a putut reconstitui întregul schelet. A fost găsită cutia craniană, oasele mari. Medicii legişti ne vor spune dacă sunt indicii din care să rezulte, de pildă, că bebelusuş să fi suferit anumite lovituri”, a declarat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Bihor, Gheorghe Vidican.  Ulterior, spune tot el, scheletul va fi trimis pentru analize mai ample la Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”. „Trebuie să aflăm vârsta exactă, dacă sunt modificări ale oaselor, sunt anumite analize genetice şi măsurători antropologice care se fac doar la Bucureşti”, explică procurorul, potrivit adevărul.ro

În timp ce e bănuită că şi-a ucis propriul copil şi i-a ascuns cadavrul, având cazierul curat, doctoriţa Nadia Filip poate profesa şi se pregăteşte să obţină titlul de  medic specialist, la examenul organizat de Ministerul Sănătăţii.

„Legea spune că sunt nedemni să exercite profesia de medic cei care au fost condamnaţi definitiv pentru săvârşirea cu intenţie a unei infracţiuni de malpraxis ori cei cărora li s-a aplicat interdicţia de a profesa, pe durata stabilită, prin hotărâre judecătorească sau disciplinară. Doamna Filip nu se află în niciunul din aceste cazuri”, spune Carmen Pantiş, conform cancan.ro.

Comentarii

comentarii