Acasă Actualitate Leon Vreme la Calpe Gallery, în cel mai nou spaţiu deschis artelor...

Leon Vreme la Calpe Gallery, în cel mai nou spaţiu deschis artelor contemporane

DISTRIBUIȚI

Calpe Gallery vă invită la vernisajul primei expoziții din noul spațiu al galeriei, în parteneriat cu Agenția de turism Ultramarin, pe strada Rudolf Walter nr. 19. Expoziția de pictură a artistului Leon Vreme (1930-2017) se deschide joi, 19 octombrie, ora 18, cu lucrări din colecții private.

În urmă cu 12 ani și jumătate, Calpe Gallery se deschidea tot cu o expoziție a maestrului Leon Vreme, unul dintre cei mai iubiți și apreciați artiști timișoreni, unul dintre cei mai importanţi artişti români contemporani, cu o bogată carieră de peste 60 de ani, cu zeci de expoziţii în Elveţia, Germania, Austria, Italia sau România. Iată ce scria criticul de artă Alexandra Titu la acel moment:

„Leon Vreme aparţine unei generaţii de artişti care au debutat sub semnul eliberării imaginii şi demersului creator de constrângerile mimetismului – cu toată presiunea ideologică a unei estetici realiste, rămase exterioare şi, dincolo de destinul social, lipsită de efect.

Concentrat asupra picturii – cel mai bogat câmp pentru explorarea culorii ca materialitate, ca substanţialitate filtrantă, ca opacitate cu funcţie sintactică şi ca transparenţă, Leon Vreme elaborează o tehnică complexă a suprapunerii de straturi de materie cromatică, zgrafitate, suprapuse peste aceste accidente de relief incizat şi cumulativ, de ştergeri şi accentuări care îi permit să dezvolte o poetică a luminii conţinute, iradiante de dincolo de ecranul substanţial.

Contraste temperate, subtile, de cald/rece, predilect violeturi sau tonuri grizate de albastru, oranjuri galbenuri şi ocruri luminoase, susţin discursul cromatic.

Regimul luminii, care cum am semnalat deja nu vine dintr-o sursă exterioară materiei relevă rolul determinant al substanţialităţii suport al armonicei compoziţii cromatice, coerenţa deja asigurată de registrul spaţial al compoziţiei, rezultând din cel mai superficial strat de culoare care temperează intensitatea accidentelor vizuale susţinute de relieful discret tridimensional, şi asigură un mister întru totul pictural, fără investiri semantice suplimentare.”

Expoziția „Leon Vreme. pictură” poate fi văzută la Calpe Gallery în noul spațiu, pe strada Rudolf Walter nr. 19, cu programare la tel. 0724380303.

Comentarii

comentarii