Acasă Actualitate Liber la angajări de medici în spitalele din Timişoara

Liber la angajări de medici în spitalele din Timişoara

DISTRIBUIȚI

Din această toamnă
 Livius Cârstea (foto), preşedintele “Sanitas” Timiş, a declarat că în acest moment, în spitalele din Timişoara ar mai fi nevoie de 500 –550 de medici.

Din luna noiembrie, spitalele din Timişoara şi din Timiş care duc lipsă de medici şi asitente vor putea organiza concursurile pentru ocuparea posturilor. În urma analizei efectuate şi a necesarului imediat, precum şi a posibilităţii tehnice de organizare a examinărilor în acest an, Ministerul Sănătaţii va scoate la concurs un număr de aproximativ 2.322 de posturi, în toate instituţiile spitaliceşti din ţară. Pe lângă acestea, autorităţile administraţiei publice locale vor mai avea posibilitatea de a scoate la concurs un număr de aproximativ 750 de posturi.

Medicii aleg Occidentul

Una dintre cauzele principale ale dezastrului din sănătatea din Timişoara, dar şi la nivelul întregii ţări, este deficitul major de personal medical – doctori şi asistente – din cauza plecării masive spre clinicile şi spitalele din ţările bogate ale Uniunii Europene sau, mai rar, spre cele din ţară. Livius Cârstea a declarat că, în acest moment, numai în spitalele din Timişoara ar mai fi nevoie de 500 –550 de medici, pentru ca activitatea să meargă cât de cât bine. Fiindcă situaţia devine tot mai dezastruoasă şi în urma numeroaselor jalbe trimise autorităţilor de către medici, MS a decis, în sfârşit, deblocarea posturilor din spitale. În conformitate cu OUG 34/2009, ordonatorii principali de credite – instituţiile administraţiei publice locale – pot aproba, în cazuri temeinic justificate, ocuparea unui procent de 15% din totalul posturilor ce au rămas vacante. Vor fi deblocate cu prioritate posturile pentru medici şi asistenţi medicali în specialităţile deficitare, ca de exemplu ATI, medicina de urgenţă, cea de laborator, radiologie şi în spitalele din zonele unde există deficit important de personal medical.

Examenele încep în noiembrie

De asemenea, liber la angajări va fi şi în unităţile sanitare din centrele universitare care mai au nevoie de specialişti pe anumite domenii cu lipsă acută de personal. Lista unităţilor sanitare cu paturi, dar şi numărul de posturi pe fiecare categorie de personal medical, precum şi specialităţile pentru care se vor organiza concursuri, în această toamnă, va fi publicată, începând cu data de 20 septembrie. Medicii mai susţin că infrastructura inadecvată a spitalelor; deficienţele de dotare cu aparatură şi echipamente; sistemul de finanţare inadecvat al serviciilor medicale din secţiile de terapie intensivă şi neasigurarea serviciilor de întreţinere (service) a aparaturii medicale din dotare sunt alte cauze ale dezastrului din sănătate. Cauza principală a acestor probleme o constituie subfinanţarea sistemului sanitar. Procentul din PIB alocat sănătăţii în România este unul dintre cele mai mici din Europa, de aceea se cere un procent de 6%.

Comentarii

comentarii