Acasă Politica Liberalii cer schimbarea legislației în domeniul muncitorilor veniți din țările non-UE, Criza...

Liberalii cer schimbarea legislației în domeniul muncitorilor veniți din țările non-UE, Criza lipsei forței de muncă se acutizează

DISTRIBUIȚI

Deputatul liberal de Timiș Ben Oni Ardelean a anunțat că va cere creșterea numărului de permise de muncă acordate pentru cetățenii non-UE, pentru a acoperi cererea generată de lipsa de forță de muncă de pe piața românească. De asemenea, se discută despre o schimbare a legislației în domeniu, în sensul responsabilizării firmelor care se ocupă de aducerea de muncitori străini, în sensul responsabilizării acestora oencu ca muncitorii aduși în România să nu ”dispară” odată ce au intrat pe teritoriul țării noastre.

Se va ajunge în situația în care vom avea proiecte, câștigate de firme de mari dimensiuni, cu capacitate, dar nu vom putea să realizăm investițiile pentru că respectivele firme nu vin cu muncitorii după ele din București, avertizează Marilen Pirtea, deputat liberal de Timiș.

”Va apărea la un moment dat un miraj (n.r. Timișoara). La toate marile licitații vor apărea companii mari, din București, din străinătate, internaționale. Dacă urmărim licitațiile sunt companii mari care nu au venit până acum în Timișoara. Noi spunem, vin aceste companii mari, au forță și capacitate, vor face lucrările astea mari pe PNRR. O mare parte dintre ele vor dori să lucreze în subcontractare cu companii din zona noastră. Pericolul lipsei forței de muncă rămâne același, pentru că acele companii nu vor veni cu muncitori”, spune Marilen Pirtea.

Situația nu este una particulară sau temporară, devine una permanentă, avertizează și Ben Oni Ardelean, deputat PNL de Timiș. Singura soluție e ca firmele să-și fure una alteia oamenii.

”Dacă cineva își aduce o firmă în Timișoara și are nevoie de 200 de oameni are o singură variantă. Să mărească peste celelalte industrii, să fure muncitori de la alte firme, n-ai o altă metodă să rezolvi asemenea situații. Este o problemă acută, se leagă de zona de demografie, de susținerea familiei. Noi pierdem foarte mult prin natalitate și prin migrație”, subliniază Ardelean.

Anul trecut au fost aprobate 50.000 de permise de muncă pentru cetățenii din statele non-UE. 47.000 au fost folosite. Acum se vor cere 70.000 și, la nevoie, vor putea fi suplimentate. Riscul este că acei muncitori vin și, brusc, dispar când au pus piciorul pe teren românesc,

”Riscul este că odată ce acei muncitori coboară din avion și pun piciorul pe pământ românesc, de la avion până la autobuz doi din zece dispar și se duc în UE să caute de lucru. Riscăm, din păcate, chiar să creăm o problemă europeană”, avertizează Ardelean.

Astfel, el va propune schimbarea legislației, în așa fel încât firmele care recrutează personal non-UE să devină responsabile pentru oamenii pe care îi aduc, pecuniar, dar și legal.

Deși Timișul are ”fericirea” de a avea Serbia lângă, o posibilă furnizoare de forță de muncă, faptul că această țară nu e membră UE, procedura de aducere de muncitori de acolo este extrem de complicată și dificilă.

”În ceea ce privește Serbia, forța de muncă ce vine din țări non-UE trebuie să urmeze aceleași proceduri legale, la vamă, reglementările din România sunt în acord cu cele ale UE. La fel, există Iașul pe Moldova sau din Ucraina. Si Polonia aceleași probleme, la fel cu forța de muncă din Ucraina, și ei nu pot aduce oameni pentru că sunt procedurile la intrarea în țară”, a mai spus deputatul liberal.

 

Comentarii

comentarii