Acasă Politica Liberalii lugojeni susţin varianta votului alternativ pentru alegerea primarului

Liberalii lugojeni susţin varianta votului alternativ pentru alegerea primarului

DISTRIBUIȚI

Propunerea lansată de către conducerea PNL Timiş, privind varianta votului alternativ pentru alegerea primarului, este agreată de către liberalii lugojeni. „Votul alternativ este o modalitate de vot preluată după sistemul din Anglia, care ar degreva bugetul de stat de nişte cheltuieli suplimentare. Este un vot direct, exprimat cu un singur buletin de vot. Fiecare cetăţean ar avea dreptul să opteze pentru un candidat din cinci sau din şapte, în ordinea pe care o preferă. Ar fi o variantă mult mai democratică”, a spus Ioan Ambruş, preşedintele PNL Lugoj.

Votul alternativ este tot un vot uninominal, dar votantul poate alege mai multe opţiuni în ordinea pe care o preferă. La numărarea voturilor se vor elimina, pe rând, candidaţii care au avut cele mai puţine voturi. Candidatul care întruneşte majoritatea absolută ca primă preferinţă este ales câştigător. Dacă niciunul nu obţine o astfel de majoritate, ultimul de pe listă este eliminat, iar voturile sale se împart celorlalţi candidaţi urmând preferinţa a doua. Procedura se repetă până când unul dintre candidaţi reuşeşte să obţină majoritatea absolută în calitate de primă preferinţă.

„Banatul are un electorat de dreapta”

Liderul liberal lugojean s-a referit şi la alianţa cu PSD. „Până în iunie, fiecare partid va merge pe culoarul lui propriu şi-şi va susţine candidaţii lui. E o chestie logică şi de bun simţ ca PNL să dorească să aibă candidat la nivel de Timişoara şi la nivel de Consiliu Judeţean. Acelaşi lucru îl doreşte şi PSD. Nu este o luptă efectivă între cele două partide, dar este modul de a fi reprezentate în judeţul Timiş. Însă nu trebuie omis faptul că Banatul are, la urma urmei, un electorat de dreapta, nu unul de stânga. Deci, prima şansă ne-o atribuim nouă. Dânşii probabil că şi-o atribuie lor, conform sondajelor interne. Cele şase la sută diferenţă dintre PSD şi PNL pot fi oricând puse în discuţie”, a precizat preşedintele PNL Lugoj.

Conducere extinsă şi… încă 100 de membri activi

Pe plan local, liberalii lugojeni au hotărât ca, pentru a întări poziţia PNL în următoarele trei luni, să se extindă componenţa Biroului politic de la 15 la 19 membri şi patru membri supleanţi. „În total, ar fi 23 de membri, care ar acoperi şi posibila listă de consilieri pentru alegerile din 2012. Un accent deosebit se va pune şi pe organizaţiile de cartier, care propagă ideile PNL. În momentul de faţă, PNL Lugoj are 300 de membri activi, dar ne propunem ca, până la mijlocul lunii mai, să ajungem până la 400 de membri activi”, a mai spus Ioan Ambruş.

 

Comentarii

comentarii