Acasă Actualitate Liberalii reacţionează faţă de fuziunea celor două aeroporturi – Arad şi Timişoara

Liberalii reacţionează faţă de fuziunea celor două aeroporturi – Arad şi Timişoara

DISTRIBUIȚI

“Realizarea acestei fuziuni ar trebui consultată prin dezbatere publică”,
spune deputatul PNL de Timiş Claudiu Ţaga
Discuţia despre fuziunea aerporturilor Arad şi Timişoara naşte în continuare reacţii din partea oamenilor politici timişoreni.  “Partidul Naţional Liberal Timiş a luat act cu indignare de noua samavolnicie a Guvernului Băsescu-Geoană-Boc la adresa municipiului Timişoara, materializată, de această dată, în aşa-zisul proiect de înfiinţare a Aeroportului Banatului, prin unificarea Aeroportului Internaţional "Traian Vuia" din Timişoara cu Aeroportul din Arad.  A cere imperativ Consiliului Local Timişoara să se pronunţe în câteva zile doar într-o speţă atât de complexă şi de importantă, cu posibile consecinţe extrem de grave asupra pulsului economico-social al oraşului nostru, dar şi asupra vieţii individuale a fiecărui timişorean, fără a-i pune la dispoziţie un studiu tehnico-economic şi de oportunitate şi impact, denotă cel puţin incompetenţă crasă şi abuz. Noi, Partidul Naţional Liberal Timiş, nu respingem ideea cooperării – şi încă pe multiple planuri – între municipiul Timişoara şi municipiul Arad, ci dimpotrivă, o promovăm, dar ea trebuie să aibă loc în termeni corecţi, cu un plus de valoare adăugată activităţilor desfăşurate în comun şi în avantajul ambelor părţi, în proporţii echitabile, după contribuţia adusă de fiecare”, e de părere senatorul de Timiş Nicolae Robu, preşedintele PNL Timiş.

“Să se comporte ca reprezentanţi loiali ai celor ce i-au ales”
Senatorul Robu face un apel la toţi consilierii locali, consilierii judeţeni şi parlamentarii municipiului Timişoara, respectiv judeţului Timiş “să lase la o parte ordinele de partid purtând în spate amatorism şi / sau interese meschine şi să se comporte ca reprezentanţi loiali ai celor ce i-au ales, ai municipiului şi judeţului Timiş, respingând iniţiativa în speţă a guvernului şi cerând furnizarea de către acesta către Consiliul Local Timişoara şi Consiliul Judeţean Timiş a studiilor ce stau la baza proiectului şi a tuturor detaliilor (cum ar fi: sediul viitoarei instituţii, procentul de acţiuni anvizajat pentru fiecare partener etc.) necesare unei decizii înţelepte, în interesul cetăţenilor”.

Buşoi solicită Comisiei Europene să facă verificări
Europarlamentarul PNL Cristian Buşoi a reacţionat şi el faţă de această situaţie. “Intenţia Guvernului României,  confirmată si de preşedintele Traian Băsescu, de a comasa aeroporturile Timişoara şi Arad, nefundamentată de studii de fezabilitate tehnice şi economice, care să arate oportunitatea acestui demers în termenii profitabilităţii pentru ambele părţi, dublată de informaţia vehiculată public a posibilităţii ca managementul să fie asigurat de la Arad, este total innaceptabilă din punctul de vedere al Timişoarei. Această intenţie nu este altceva decât o nouă dovadă nedorită a faptului că atunci când interesele PDL dintr-o anumita zonă o cer – fiind de notorietate relaţiile de familie ale primarului Falcă, al Aradului, cu preşedintele Băsescu- raţiunile economice nu mai au nici o importanţă”, spune Cristian Buşoi. De asemenea, europarlamentarul Buşoi, în calitate de europarlamentar de Timiş, spune că va face un demers pe acest subiect, adresat Comisiei Europene, prin care va solicita să se verifice dacă această intenţie nu încalcă regulile competiţiei şi ale monopolului, care reprezintă domenii esenţiale ale aquisului comunitar asumat de ţara noastră. “Dacă, în ultimă instanţă, această decizie neispirată va fi luată, voi face toate demersurile legale pentru a contesta şi bloca în justiţie acest demers al Guvernului Băsescu-Geoană-Boc”, spune Buşoi.

“Această fuziune nu va contribui la creşterea eficienţei economice a noii societăţi”
Deputatul PNL de Timiş Claudiu Ţaga a reacţionat şi el vizavi de acest subiect. “Pe lângă faptul că posibila fuziune încalcă în mod flagrant prevederile Legii nr. 21/1996 privind concurenţa, opinia mea este că această fuziune nu va contribui la creşterea eficienţei economice a noii societăţi ci, dimpotrivă, va prăbuşi economic parametrii tehnico-financiari în care  funcţionează în prezent Aeroportul Internaţional Timişoara. Susţin această teză, deoarece, până în prezent, nu a fost adus la cunoştiinţa autorităţilor şi a opiniei publice nici un studiu de fezabilitate sau  o analiză temeinică a parametrilor tehnico-economici a celor două entităţi.  Tocmai din acest considerent, consider că Aeroportul Timişoara, aeroport de tip Schengen,  cu un trafic anual de peste 1.000.000 de călători, va avea de suferit de pe urma asocierii cu un aeroport cu un trafic anual de 70.000 de călători, fără infrastructură şi fără perspective economice immediate”, spune deputatul Claudiu Ţaga. “În consecinţă, mă asociez tuturor forţelor politice, civice şi sociale care s-au declarat împotriva acestei fuziuni şi doresc să vă informez că voi sprijini demersurile celorlalţi parlamentari de Timiş care se opun acestui proiect fără o justificare economică temeinică. Sprijin, de asemenea, ideea că pentru realizarea acestei fuziuni ar trebui consultată, prin dezbatere publică, şi întreaga comunitate locală, fiindcă consider că este firesc ca  timişorenii şi timişenii să fie informaţi  asupra riscurilor  pe care le poate avea această asociere asupra bugetelor anuale ale Consiliului Judetean Timiş şi a Primîriei  Timişoara”, mai spune deputatul Ţaga.

Comentarii

comentarii