Acasă Politica Liberalii vor să facă bisericile imune la politizare printr-o propunere legislativă

Liberalii vor să facă bisericile imune la politizare printr-o propunere legislativă

440
DISTRIBUIȚI

„Prin această iniţiativă urmează să se creeze un cadru de finanţare a bisericilor mai imun la politizare decât cel actual, pe care-l consider extrem de vulnerabil”, declară senatorul Nicolae Robu, preşedinte PNL Timiş

 
Senatorul liberal Nicolae Robu a iniţiat o propunere legislativă prin care vrea să creeze un cadru de finanţare pentru biserici ce va fi imun la politizare. 

„Constatând că, în ultimii ani, tot mai mulţi politicieni care nu au nimic sfânt – aparţinând mai ales PDL – încearcă să-şi crească notorietatea şi să obţină voturi aducând fonduri de la bugetul de stat la diverse parohii condiţionat de implicarea acestora partizană în politică de partea partidelor lor – mai ales în procesele electorale! -, am iniţiat o propunere legislativă de completare a Legii 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor. Prin această iniţiativă urmează să se creeze un cadru de finanţare a bisericilor mai imun la politizare decât cel actual, pe care-l consider extrem de vulnerabil”, declară senatorul Nicolae Robu, preşedinte PNL Timiş.
 
„Cultele şi unităţile de cult distribuie sumele alocate către parohii, în teritoriu, după propriile reguli şi priorităţi”
 
Conform propunerii legislative, în Legea 489/2006 se introduce un articol nou care prevede că: „Pentru finanţarea bisericilor, sumele de la bugetul de stat sunt alocate organismelor naţionale de conducere ale cultelor recunoscute şi ale unităţilor de cult. Cultele şi unităţile de cult distribuie sumele alocate către parohii, în teritoriu, după propriile reguli şi priorităţi”. Co-iniţiatori ai propunerii, alături de Nicolae Robu, sunt senatorii PNL: Cristinel Bîgiu, Minerva Boitan, Mircea Diaconu, Emilian Frâncu, Marius Nicoară, Mario Oprea, Liviu Paşca, Cornel Popa şi Cristian Ţopescu. „Propunerea legislativă este expresia respectului pe care noi, iniţiatorii, îl purtăm bisericii ca instituţie, indiferent de cult şi înţelegerii corecte a locului şi rolului pe care biserica trebuie să o aibă în societate”, spune Robu.

Comentarii

comentarii