Acasă Politica Liberalul Marilen Pirtea îi atacă pe „patriotarzii de carton” care au blocat...

Liberalul Marilen Pirtea îi atacă pe „patriotarzii de carton” care au blocat proiectul Exxon-Petrom. Sunt vizați de acuzații inclusiv Dragnea și Năstase

DISTRIBUIȚI

Marilen Pirtea, rector al Universității de Vest din Timișoara și deputat PNL Timiș, lansează un atac la adresa „patriotarzilor de carton” – cu referire inclusiv la Liviu Dragnea – pe care îi acuză „dezastrul din spatele naționalismului de paradă, declarat cu emfază, dar neprobat”. Concret, liberalul vorbește de proiectul Exxon-Petrom de exploatare a gazelor din Marea Neagră, care, dacă nu ar fi fost blocat, ne-ar fi asigurat o mai mare securitate energetică, în opinia sa.

„Anii de «domnie» ai șefului PSD Liviu Dragnea au fost plini de discursuri patriotarde, dublate de acțiuni în plan politic, legislativ și executiv, care au slăbit statul român, de fapt. Cazul binecunoscut al blocării proiectului Exxon-Petrom de exploatare a gazelor de la Marea Neagră din perimetrul Neptun Deep, a creat un avantaj nesperat pentru Rusia și a generat un caz tipic de politică anti-națională, care generează (in)securitate militară și energetică la granițele României și UE”, subliniază Pirtea.

Cu această ocazie, deputatul vorbește și de „Rusia neoțaristă”, care a ocupat, în cadrul invaziei Ucrainei, și Insula Șerpilor, o importantă poziție strategică. Îi aceeași ordine de idei, Pirtea mai spune și că Liviu Dragnea, Iulian Iancu, Adrian Năstase sau Adrian Severin ar putea fi acuzați de „trădare națională”. În final, însă, liberalul cere măcar continuarea actualului proiect Petrom-Romgaz de la Marea Neagră.

„În mijlocul unei agresiuni militare fără precedent, pentru întreaga perioadă de la Al Doilea Război Mondial până în prezent, Rusia neo-țaristă a lui Putin distruge grupa de militari de frontieră ai Ucrainei, situați pe Insula Șerpilor, și ocupă un avanpost strategic în această nemiloasă agresiune de ocupare. Astfel, trupele rusești se află la 44 de km de localitatea românească Sulina, o apropiere foarte periculoasă.

În cazul în care decidenții români ar fi calculat corect implicațiile strategice ale exploatării gazelor din Marea Neagră, cu susținerea financiară și tehnologică de care ar fi fost capabil consorțiul Exxon-Petrom, iar proiectul de exploatare a gazelor din acest perimetru ar fi fost acum operațional, România era cu siguranță mult mai consolidată strategic și militar la Marea Neagră. În plus, am fi avut un asset energetic consistent, ca țară, în turbulențele din această criza energetică, care amenință lumea în mod global.

Consecințele negative pentru România, determinate de retorica patriotardă și gesturile iresponsabile ale celor din PSD – Liviu Dragnea sau Iulian Iancu, aplaudați și azi de Adrian Severin, Adrian Năstase și alți apologeți ai orientării eurasiatice – au condus la o enormă greșeală strategică pentru România, un caz aflat la limita trădării naționale, sau care se califică drept un atac explicit îndreptat împotriva intereselor României și Uniunii Europene.

Rămâne să ne concentrăm cu adevărat pe viabilizarea imediată a proiectului alternativ, pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră prin asocierea Petrom – Romgaz și să nu mai lăsăm la îndemâna unor falși patrioți interesele strategice ale României. În plus, acum este important să fim solidari în apărarea Ucrainei cu toate mijloacele, pentru că, apărând Ucraina, apărăm Europa și lumea liberă”, transmite deputatul PNL.

Comentarii

comentarii