![](http://www.ziuadevest.ro/wp-content/uploads/2020/09/Pirtea-FB.jpg)
ONG-ul Politoscop a analizat CV-urile deputaților români, în august 2020, și a realizat clasamentul celor mai realizați din punct de vedere profesional, excluzând funcțiile politice. Pe locul 2 apare liberalul Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara, depășit doar de medicul clujean Vasile-Florin Stamatian, de asemenea membru PNL. Clasamentul a fost realizat în baza metodologiei Politoscop, ierarhia fiind făcută în funcție de „nivelul profesional”.
„Au fost luate în calcul doar activitățile NEPOLITICE ale celor evaluați, ca și când am evalua un candidat pentru un job de management într-o mare companie multinațională sau românească, la cele mai înalte standarde. Pentru evaluarea profilurilor politicienilor exclusiv pe baza CV-urilor, folosim exact aceleași metode și instrumente de analiza pe care fondatorul Politoscop, George Butunoiu, le folosește de 30 de ani în firma sa de «executive search» în evaluarea angajaților pe poziții de management din marile companii. Mai precis spus, sunt aceleași metode de analiză și instrumente folosite la nivel internațional de toate marile companii de executive search și de către angajatorii de top”, asigură realizatorii studiului.
„Dacă un politician a lucrat foarte puțin în companii comerciale, dar are o lungă cariera politică, Nivelul său profesional și Valoarea de piață, calculate după Metodologia Politoscop, vor fi foarte mici, deși el este poate un politician de succes si foarte valoros în domeniul său de expertiză – politica”, se arată în explicațiile studiului.
Astfel, cel mai mare scor, cel obținut de Vasile-Florin Stamatian, este de 419. Marilen Pirtea ocupă a doua poziție, cu 378. Cei doi liberali sunt urmați de USR-ista Cosette Chichirău. În această ierarhie fiind menționat și „tipul de experiență”, putem concluziona că Stamatian este, de asemenea, cel mai bine clasat deputat care și-a desfășurat activitatea profesională „mixt”, adică atât la stat, cât și la privat. Pirtea, pe de altă parte, conduce clasamentul celor remarcați în mod special „la stat”, în timp ce Chichirău conduce clasamentul celor „de la privat”.
Doar 13 deputați au obținut un punctaj mai mare de 300. Șase de la PNL, patru de la PSD, unul de la USR, unul de ALDE, dar și un independent. Totuși cel mai bine clasat PSD-ist, medicul Corneliu Florin Buicu, este al șaptelea.
La extrema cealaltă, ultimul loc este ocupat de Tudorița Rodica Boboc (PSD), cu 39 de puncte. Cu câte 41, sunt la egal Adriana Diana Tușa (PSD), Marian Iulius Firczak (minorități) și Ionela Viorela Dobrică (PSD). Scorul mediu pentru cei 310 deputați este de 159,8.
Clasamentul integral poate fi consultat aici: https://www.georgebutunoiu.com/blog/politoscop/nivelul-profesional-deputati-2016-2020/.
„Numerele din ultima coloană a tabelului nu au nicio semnificație absolută pentru cititori, ci doar una relativă, sunt scoruri interne Politoscop calculate și folosite pentru ierarhizare. Totuși, se poate aproxima că un parlamentar cu un scor de 200, de pildă, are un nivel profesional (nepolitic) dublu fata de unul cu un scor de 100”, au mai explicat reprezentanții Politoscop.
„Nivelul profesional” calculat de aceștia, cel după care s-a făcut și ierarhizarea, este un indicator complex calculat ca o medie ponderată între mai mulți indicatori parțiali, direcți sau estimați. Direct sau derivat s-au folosit următorii parametri:
- Sexul
- Anul nasterii/ Varsta
- Varsta la intrarea in instititia (Parlament, guvern, consilii etc.) si in perioada studiate (legislatura, data fixa etc.)
- Varsta la inceperea si la terminarea primei facultati
- Numarul de facultati facute (cu licenta), numarul de mastere si de doctorate
- Tipul primei facultati (stat/ privat/ strainatate/ fara facultate)
- Domeniul studiilor la prima facultate cu licenta
- Calitatea educatiei formale (prestigiul universitatilor si al celorlalte institutii de invatamant)
- Cantitatea educatiei formale
- Calitatea educatiei aditionale
- Cantitatea educatiei aditionale
- Profesia
- Calitatea angajatorilor NEPOLITICI
- Tipul preponderent al angajatorilor NEPOLITICI (de stat/ privat / mixt)
- Calitatea joburilor NEPOLITICE
- Nivelul de senioritate manageriala NEPOLITICA
- Alte activitati NEPOLITICE
- Volumul total al experientei NEPOLITICE
- Nivelul de specializare profesionala in domeniul principal de activitate NEPOLITIC
- Limba engleza
- Alte limbi straine
- Partidul de care apartine sau statutul politic la momentul analizei
Metodologia completă de acordare a punctajelor poate fi consultată aici: https://www.georgebutunoiu.com/blog/politoscop/metodologia-politoscop/
Comentarii
comentarii