Acasă Actualitate Licitație deschisă pentru proiectarea „pădurii-parc” de la Pădurea Verde

Licitație deschisă pentru proiectarea „pădurii-parc” de la Pădurea Verde

DISTRIBUIȚI

Luni, 27 martie, reprezentanții Primăriei Timișoara anunță că au scos la licitație proiectarea proiectului de amenajare a Pădurii Verzi ca „pădure-parc”. Vorbim de inițiativa lansată spre finalul mandatului lui Robu, care însă nu era departe să pice. În iulie 2022, viceprimarul Cosmin Tabără atrăgea atenția că, din cauza lipsei de acțiune, cele 520 de hectare de pădure s-ar putea întoarce la Romsilva dacă Primăria Timișoara nu va depune până în octombrie un studiu de fundamentare încă neînceput la acel moment. Până la urmă, municipalitatea a găsit în timp record o firmă care a reușit să respecte termenul, iar studiul a primit într-un final avizul pozitiv al ministerului.

Acum, pentru „serviciile de proiectare și asistență tehnică din partea proiectantului, Studiu de Fezabilitate și Proiect Tehnic, pentru amenajarea Pădurii Verzi ca pădure – parc”, primărie pune la bătaie 150.000 de lei, ofertele putând fi depuse până cel târziu 31 martie, ora 23.30.

„În prezent, Pădurea Verde nu este deschisă publicului, însă are un potențial de recreere care poate fi valorificat, prin amenajarea ei ca pădure-parc, astfel încât timișorenii și turiștii să aibă la dispoziție un nou spațiu generos pentru relaxare în aer liber.  De asemenea, proiectul de amenajare va aduce și alte beneficii: creșterea suprafeței de spațiu verde amenajat în zona urbană, conservarea biodiversității locale, educația ecologică a publicului și, nu în ultimul rând, îmbunătățirea sănătății cetățenilor și dezvoltarea infrastructurii de agrement și recreere, încurajând petrecerea timpului liber în natură”, precizează reprezentanții primăriei.

Intervențiile preconizate vor trebui să fie minim invazive, iar materialele vor fi ecologice. Astfel, vor fi avute în vedere „conservarea biodiversității și restaurarea ecologică, ameliorarea climatică în mediul urban și accesibilitatea pentru toate grupele de vârstă”. Pe de altă parte, obiectivele proiectului ar fi „adaptarea municipiului la schimbările climatice, protejarea și dezvoltarea biodiversității, conștientizarea importanței ecologice și sociale a pădurii, deschiderea către public”.

Proiectul de amenajare se va realiza pe 21.431,61 mp. Vorbim de alei realizate din materiale ecologice, cu lățimea de maxim doi metri și piste pentru bicicliști, bănci, iluminat, puncte de informare, toalete ecologice, construcții provizorii din lemn cu suprafața construită de maxim 15 mp (chioșcuri, adăposturi, platforme de relaxare). Traficul va fi nemotorizat, cu trasee velo și pietonale.

Contractul se va derula în mai multe etape:

-Etapa 1 – Studii: geotehnic, topografic, întocmire documentații și obținere avize conform Certificatului de urbanism (45 de zile de la ordinul de începere)

-Etapa 2 – Elaborare Studiu de Fezabilitate (SF) și elaborare Proiect pentru autorizarea executării lucrărilor de construire și obținerea Autorizației de Construire (120 de zile)

-Etapa 3 – Elaborare Proiect Tehnic (PT- 80 de zile).

– Etapa 4 – Asistență tehnică din partea proiectantului pe parcursul desfășurării contractului de execuție a lucrărilor.

Comentarii

comentarii