Acasă Actualitate Liderii studenţilor dau sfaturi ministrului Muncii

Liderii studenţilor dau sfaturi ministrului Muncii

DISTRIBUIȚI

studentiMinisterul Muncii a elaborat un proiect de lege care reglementează modalitatea de efectuare a stagiului pentru absolvenții de învățământ superior. Se vrea a fi o măsură de reducere a ratei șomajului în rândul tinerilor absolvenți cu studii superioare.

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) consideră oportună o astfel de inițiativă legislativă, dar doreşte asigurarea unei recunoașteri relevante a stagiilor, a reglementării unor standarde și norme de calitate a stagiilor și a asigurării protecției sociale a studenților.

Amendamente studenţeşti către deputaţi şi senatori…

Aceste stagii constă în 6 luni de formare didactică și profesională desfășurată direct la locul de muncă imediat după angajare, sub supravegherea unui îndrumător desemnat dintre angajații cu experiență din cadrul firmei, care vor contribui la dezvoltarea de competențe și abilități necesare la locul de muncă în rândul absolvenților. Stagiile ar trebui să ofere absolvenților experiență și vechime în muncă și să contribuie la adaptarea acestora la realitățile și dinamica pieței muncii, contribuind astfel la creșterea angajabițității tinerilor absolvenți de studii superioare din România.  Liderii studenţilor au trimis vineri document cu propuneri de amendamente către comisiie permanente din Senat și Camera Deputaților care urmează să discute proiectul de lege, în speranța că parlamentarii români vor ține cont de acestea în momentul luării unei decizii, iar inițiativa legislativă va avea la bază nevoile și interesele reale ale absovenților.

Vor preocupare şi recunoaştere pe piaţa muncii

Cea mai importantă propunere a studenţilor vizează înlocuirea recunoașterii stagiilor de la oferirea de calificative ”corespunzător” sau ”necorespunzător” (forma propusă de MMFPSPV în proiectul de lege), cu “recunoașterea stagiului prin eliberarea unui certificat care să precizeze durata și conținutul didactic al stagiului, sarcinile îndeplinite, precum și cunoștințele, abilitățile și competențele dobândite”. Studenţii vor şi elaborarea unui act adițional privind normele de calitate a stagiilor, prin consultarea angajatorilor, instituțiilor de învățământ superior și partenerilor sociali, în scopul asigurării unor stagii de înaltă calitate, care să atingă obiectivele pentru care au fost create. ”Chiar dacă salutăm eforturile MMFPSPV pentru reducerea șomajului în rândul tinerilor prin reglementarea stagiilor, considerăm că fără o preocupare constantă asupra calității acestora și fără o recunoaștere relevantă pe piața muncii a stagiilor, nu va exista un impact vizibil în sensul îmbunătățirii inserției tinerilor absolvenți pe piața muncii. Totodată, susținem și recomandăm implementarea în mod corelat și coordonat a mai multor măsuri de combatere a șomajului în rândul tinerilor, Legea stagiilor fiind doar unul dintre ele. Menționăm aici, printre altele, revizuirea legii practicii pentru studenți și elevi și mecanisme care să încurajeze dezvoltarea parteneriatului universități – piața muncii”, spune Mihai Dragoș, președintele ANOSR.

Comentarii

comentarii