Acasă Actualitate Liderii studenţilor vor 6% din PIB pentru educaţie

Liderii studenţilor vor 6% din PIB pentru educaţie

301
DISTRIBUIȚI

anosrAlianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) cere Guvernului României să dea dovadă de responsabilitate faţă de viitorul ţării, prin deciziile pe care le va lua în alocarea bugetului pe 2013. Studenţii nu acceptă ca bugetul Ministerului Educaţiei să fie, în 2013, sub 6% din PIB.
Pretenţii studenţeşti…
Reprezentanții studenților cred că guvernele din ultimii ani au dat dovadă de lipsă de responsabilitate prin bugetele extrem de mici alocate educației, deși partidele politice și-au asumat alocarea a 6% din PIB pentru acest domeniu, prin Pactul Național pentru Educație. „ANOSR consideră că este necesară alocarea bugetului menționat, inclusiv pentru actualizarea valorii subvențiilor, construcția de cămine, reîntregirea finanțării de bază a universităților, identificarea de măsuri pentru reducerea inechităților și salarizarea corespunzătoare a tinerilor angajați din educație, pentru a atrage resursă umană de calitate și a diminua deficitul major de cadre didactice exitent la ora actuală”, spun liderii studenţilor de la ANOSR.Totodată, studenții solicită creșterea veniturilor medicilor rezidențI, pentru a diminua emigrarea și implicit deficitul de resursă umană existent și în domeniul Sănătății. Solicitări au fost transmise încă din octombrie factorilor politici, printr-o „Scrisoare deschisă pentru viitorul României”.
Cu jalba la ministru…
Reprezentanții studenților l-au contactat pe ministrul Educației și Cercetării, Remus Pricopie, și au stabilit că vor avea o întâlnire cu acesta, pe tema bugetului, până la sfârşitul anului. Studenţii vor merge la întâlnire şi cu aproximativ 10.000 de semnături pentru susţinerea priorităţilor în mediul universitar. „Noul guvern dă, în această perioadă, proba responsabilității față de viitorul României. Un stat fără un sistem de educație echitabil și de calitate, finanțat corespunzător, este un stat cu un viitor sumbru. Creșterea substanțială a bugetului educației, retragerea măsurilor care permit politizarea universităților și dovedirea unei deschideri reale spre dialog și parteneriat cu reprezentanții studenților și ai celorlalte categorii interesate sunt condiții fundamentale pentru credibilitatea noului guvern!”, susţine Mihai Dragoș, președinte ANOSR.

 

Comentarii

comentarii