Acasă Actualitate Lipsa infirmierelor – cauza infecţiilor intraspitaliceşti în unităţile sanitare din Timiş

Lipsa infirmierelor – cauza infecţiilor intraspitaliceşti în unităţile sanitare din Timiş

505
DISTRIBUIȚI

lipsa infirmiere cauza infectii-spital spital juteean timisaoraCea mai mare problemă, veşnic nerezolvată, în spitalele din Timiş o reprezintă lipsa de personal – în primul rând de infirmiere şi asistente medicale, strâns legată de lipsa de finanţare. Din 1990, 45.000 de cadre medicale au părăsit sistemul medical din ţara noastră.

 

Nu are cine să întreţină curăţenia în spitale

Medicii susţin că dacă aceste două chestiuni nu vor fi rezolvate, spitalele nu vor funcţiona mai bine, nici dacă vor fi coordonate de universitate. Conform unui proiect al Ministerului Sănătăţii, spitalele ar urma să treacă în subordinea universităţilor de medicină. În acest moment, în subordinea Primăriei Timişoara sunt trei unităţi sanitare: Spitalul Clinic Municipal, Spitalul de Boli Infecţioase şi Spitalul “Louis Ţurcanu”. “Trecerea spitalelor în subordinea universităţii este o idee bună, cu o condiţie: să se asigure o finanţare corespunzătoare, nu ca la ora actuală. De asemenea, să se facă şi încadrări de personal pe posturile vacante. În acest moment, este o penurie inimaginabilă de personal mediu şi inferior. De aceea apar infecţiile nosocomiale, fiindcă nu are cine să întreţină curăţenia. Degeaba se va pune titulatura pompoasă de spital universitar, dacă nu va exista finanţare corespunzătoare şi completarea schemei de personal, conform legii”, a declarat prof. univ. dr. Dan V. Poenaru, şeful Clinicii II Traumatologie şi Ortopedie şi prorectorul Universităţii de Medicină “Victor Babeş” Timişoara.

Trebuie o analiză atentă

Conf. univ. dr. Octavian Mazilu, managerul Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara, este de părere că trecerea spitalelor de la primării la universităţi trebuie foarte bine analizată. “Despre trecerea spitalelor în subordinea universităţilor, din cea a primăriilor, nu pot spune că va fi mai bine sau mai rău. Nu ştim condiţiile exacte de transfer. Colaborarea noastră cu Primăria Timişoara a fost foarte bună în aceşti ani, inclusiv pe susţinerea financiară, şi cei care vor lua decizia de schimbare a tutelei spitalelor trebuie să se gândească foarte bine şi la forţa financiară a universităţilor. Această trecere trebuie să fie mai bună şi pentru spitale şi rămâne de văzut dacă vor fi susţinute financiar la acelaşi nivel. Aşadar, noua măsură trebuie foarte bine gândită, fiindcă atunci când s-au transferat spitalele la primării şi consilii locale a fost o decizie foarte bine analizată, iar activitatea a decurs bine”, a declarat Mazilu.

Va fi dezbatere publică

Plata arieratelor, transferarea spitalelor universitare în subordinea universităţilor de medicină, creşterea importanţei medicinei şcolare şi comunitare, salarizarea personalului medical, legea răspunderii civile (malpraxis), pachetul de bază, pachetul de servicii medicale din asigurări private suplimentare – acestea sunt principalele direcţii ale noii reforme a sistemului de sănătate, impuse de Ministerul Sănătăţii (MS). Acestea vor fi scoase în dezbatere publică, în perioada următoare. Principala direcţie pe care MS o are în vedere este echilibrarea componentelor sistemului sanitar. În acest sens, ministrul Sănătăţii a subliniat importanţa creşterii volumului şi calităţii serviciilor medicale acordate în sectorul medicinei de familie şi de ambulator, dar şi importanţa medicinei şcolare şi comunitare pentru sănătatea cetăţenilor. În ceea ce priveşte salarizarea personalului medical, scopul principal este creşterea salariilor medicilor şi scoaterea acestora din grila bugetară.

Comentarii

comentarii