Acasă Economic Lipsa ploilor pune în pericol campania de toamnă, în Timiș

Lipsa ploilor pune în pericol campania de toamnă, în Timiș

DISTRIBUIȚI

În zona Timișului, datorită lipsei precipitațiilor din ultima perioadă, campania toamnă este în pericol în multe zone, rapița este cel mai grav afectată, fiindcă unii fermieri au semănat-o chiar de o lună și plantele au răsărit foarte slab sau deloc. 
 
Joa Cardana, din Portugalia, care administrează 7.000 de ha în Parța județul Timiș, a declarat că situația este foarte îngrijorătoare, în luna octombrie! În multe zone, rapița nu răsare, iar cea care a mai răsărit nu are densitate suficientă ca să fie profitabilă.
 
 Există riscul ca o mare parte să fie întoarsă.
Probleme sunt și la semănatul grâului,  fiindcă terenul este uscat și nu este benefic să însămânțezi pe un teren lipsit de umiditate. 
 
“Așteptăm ploi, dar deocamdată pentru grâu și orz nu suntem foarte îngrijorați. Pericolul este la rapiță! Fiindcă lipsesc precipitațiile și nu există umiditate în pământ, rapița nu răsare”, a spus Cardana.
 Dacă în 2022, în lunile septembrie- octombrie, ploile cădeau aproape zilnic, anul acesta, au căzut foarte puține, în toată luna septembrie. E o cantitate nesemnificativă și nu a ajutat la răsărirea rapiței. 
 
Anul acesta, semănatul la rapiță a fost finalizat în 10 septembrie.
Din cele 1.600 de hectare însămânțate, pe o suprafață de 10% plantele erau slab răsărite, după o lună, și există riscul ca astfel cultura să fie întoarsă. Totuși, mai există speranța să vină o ploaie mai puternică să forțeze răsărirea plantelor pe suprafețe extinse. Să nu existe o proporție de 80-90% nerăsărită. Atunci, chiar va fi întoarsă, dar în fiecare zi care trece riscul crește. 
 
La grâu, în 2023, Cardana va semăna 2.000 de ha, dar nu este îngrijorat pentru această cultură, chiar dacă nu a plouat. La sfârșitul primei săptămâni din octombrie, era semănat în jur de 10% din suprafață.
 
Din păcate, în 2023, producția a fost slabă la grâu, numai 4,400 kg la hectar. Cardana a explicat că asta s-a întâmplat din cauza precipitațiilor prea abundente. În 2023, a fost o producție slabă, dat fiind că  în 2022, a fost de 6,900 kg la ha. Din cauză că ploile au fost mult prea abundente, 1.200 de litri pe metru pătrat, din septembrie 2022, până în septembrie 2023, din cauza băltirilor și a stresului hidric, grâul nu a avut fluorescență totală.
 
Porumbul întors de două ori și băltit de trei ori
 
“Anul 2023 a fost groaznic. A plouat extraordinar de mult.  A plouat uriaș. A fost absurd. Au fost înregistrate pierderi de 40%, la orz, iar la grâu 30% față de 2022. Aici a contribuit și iarna prea blândă cu temperaturi mari și fără zăpadă”, a spus Jao Cardana.
 
Tot din cauza ploilor excesive și culturile de toamnă au avut mult de suferit. De obicei, perioada de semănat durează maxim 12 zile, dar însămânțatul s-a întins pe mai mult de 40 de zile.
 
 “A fost groaznic. Am avut culturi pe care  a trebuit să le reînsămânțăm pe zeci de ha, cum este soia, din cauza băltirilor. De aceea potențialul de producție a fost afectat atât la culturile de toamnă, cât și de primăvară”, a atenționat fermierul.
 
Pe mai multe parcele cultura de porumb a fost întoarsă, în proporție de 4- 5%, iar producția totală a scăzut cu 20%, din cauza excesului de apă. Pe de altă parte, producția la floare soarelui a fost cea mai bună din ultimii 10 ani. De ce? Jao Cardana a explicat că, de obicei, în zona Parța, există o mare probleme cu floarea soarelui, fiindcă pământul se încălzește mai greu și de aceea rămâne foarte umed.
 Prin urmare, rădăcinile se dezvoltă numai la suprafață, iar când vin temperaturile mari și seceta, au loc doua efecte: pământul fiind argilos se usucă și crapă. În același timp, rupe rădăcinile, iar plantele nu reușesc să își întindă rădăcinile adânc în pământ pentru a extrage apă și substanțele nutritive.
 
 Totuși, anul acesta, nu a fost așa!  
Ploile au salvat floarea soarelui și producția a fost bună, în medie 3 tone. Un record pentru zonă. Anul acesta, cu porumbul au fost mari probleme: a fost semănat și întors de două ori și băltit de trei ori.
“Am semănat, a băltit, a murit o parte din plante, am întors cultura, iar am resemănat. Au venit ploile cu 70 de litri în două zile. A băltit apa și mai mult,  dar nu mai era timp pentru a reînsămânța”, a spus fermierul.
 
 În total, 3-4% din cultură de porumb a fost compromisă sută la sută, 20%, afectată în proporție de 40%, iar la restul plantelor capacitatea de producție a fost maximă de peste 11 tone la ha. Ceea ce înseamnă o producție foarte bună.
 
Duminică, joi și vineri, în următoarea săptămână, se anunță ploi în Timiș, iar fermierii speră că astfel campania de toamnă să fie salvată, iar semănatul la grâu ș-o orz să decurgă normal.

Comentarii

comentarii