Acasă Cultura Literatură à la Cluj la Cărtureşti

Literatură à la Cluj la Cărtureşti

DISTRIBUIȚI

Cărtureştiul de pe Mercy 7 ne-a pregătit pentru sâmbătă, 4 aprilie, o porţie de „literatură à la Cluj”. Printr-o iniţiativă foarte bine venită, ne dau întâlnire la ceainărie, la ora 18, trei tineri scriitori clujeni : Rareş Moldovan, Andrei Doboş şi Mihai Mateiu, care ne propun o seară de lectură “pur-sânge”. Cei trei promit să ne citească din scrierile proprii şi ne poftesc să facem cunoştinţă cu omul din spatele textului. “Într-un spaţiu literar în care lectura autorului e, de cele mai multe ori, un apendice al unei lansări de carte sau un act rezervat iniţiaţilor unui cenaclu, încercăm să facem un pas spre un viitor în care lectura publică va ţine de firescul vieţii culturale, în care scriitorii vor putea fi întâlniţi şi ascultaţi nu doar în universităţi, ateliere şi târguri de carte, ci şi în librării, cafenele sau cluburi”, spune Mihai Mateiu, unul din cei trei clujeni. Născut în 1976, la Tîrgu-Mureş, Mihai Mateiu trăieşte de 10 ani la Cluj.
A debutat în 2003 cu două povestiri apărute în revista Tribuna, după care a continuat să publice proză scurtă şi cronici literare. În prezent, lucrează la varianta finală a unui roman. Ceilalţi doi scriitori sunt Rareş Moldovan, născut în 1976, la Cluj, unde a studiat literatura şi a fost redactor al revistei Echinox, şi Andrei Doboş, născut în 1984, absolvent şi el al Facultaţii de Litere din Cluj şi fost redactor al revistei Echinox.
Rareş Moldovan şi-a făcut debutul în viaţa literară cu un volum de poezie, Seara artificierului (Paralela 45, 2000), urmat de un altul în 2007 – Skycam (Vinea), fiind, de asemenea, traducătorul mai multor proze. Andrei Doboş a debutat în 2007 cu un volum de poezii numit mănăştur story (Ed. Vinea), pentru care a primit la Sibiu, în 2008, premiul “Iustin Panţa” pentru debut.

Comentarii

comentarii