Acasă Cultura LitVest 2023 – festival fabulos, literatură fabuloasă, la Timișoara

LitVest 2023 – festival fabulos, literatură fabuloasă, la Timișoara

DISTRIBUIȚI

LitVest 2023 va avea loc în perioada 20-22 septembrie și va fi organizat de Biblioteca Județeană Timiș, instituție subordonată Consiliului Județean Timiș.

Tudor Crețu, directorul BJT, a explicat că, din 2012, LitVest duce, neîntrerupt, literatura contemporană în licee. LitVest e festivalul la care elevi din mediul rural citesc din mari poeți ai lumii, alături de aceștia sau care organizează manifestări atât în penitenciare, cât și în universități.

La LitVest au citit, citesc și vor citi oameni din cele mai diferite categorii socio-profesionale, de la motocicliști, la pompieri sau de la sportivi, la artiști plastici.

În 2018, LitVest a pătruns în cluburi. Cu un concept literar-muzical unic: Text-concerto, LitVest include manifestări care au fost preluate și în alte centre culturale, fiind singurele „exporturi” de formate de eveniment literar din istoria Timișoarei.

Totodată, festivalul a făcut cu putință o premieră în istoria a două culturi: primul număr al unei reviste britanice dedicat integral literaturii române, cu precădere celei timișorene, The Romanian Riveter (2020).

Fiecare ediție are, ca invitat simbolic, un scriitor timișorean dispărut. În 2023 aducem cuvenitul omagiu Alexandrei Indrieș (1936-1993), remarcabilă eseistă și prozatoare. Textele propuse de scriitorii invitați sunt grupate în antologii care prilejuiesc contactul, adesea în premieră, cu mari nume ale literaturii mondiale.

„Am participat la festivaluri literare în peste cincizeci de țări. LitVest e printre cele mai bune”, Víctor Rodríguez Núñez. „LitVest e cel mai bun festival literar românesc la care am participat”, Dumitru Crudu. „Festival fabulos, literatură fabuloasă”, Rosie Goldsmith.

 

Comentarii

comentarii