Acasă Cultura LitVest2023 a debutat cu mare succes, în Piața Unirii

LitVest2023 a debutat cu mare succes, în Piața Unirii

DISTRIBUIȚI

Cu mare succes la publicul iubitor de lectură și la diversitatea categoriilor sociale participante, LitVest 2023 a debutat, miercuri, 20 septembrie, prin clasica și îndrăgita Pătură care citește, pe gazonul din Piața Unirii Timișoara.

Marele eveniment ajuns la ediția a XI a, are loc, în perioada 20-22 septembrie, și este organizat de Biblioteca Județeană Timiș, instituție subordonată Consiliului Județean Timiș.

Amintim că Pătură care citește și Lecturi aprinse create și organizate de Biblioteca Județeană Timiș, condusă de scriitorul Tudor Crețu, reprezintă singurele formate literare care au fost exportate.

Tudor Crețu, directorul BJT, a explicat:

“Noi continuăm într-o manieră tot mai calitativă  un eveniment foarte îndrăgit și cu succes la public care deschide LitVest. Dialogul pe care noi îl desfășurăm cu elevii din diferite licee din Timiș are o impact foarte mare la cititori, fiindcă pune în contact tinerii cu scriitorii, poeți și prozatori foarte importanți din România și din lume, o situație pe care ei nu o pot întâlni foarte des”.

Câștigul este că există o întâlnire fizică între tinerii și scriitori, nu doar prin intermediul textelor. Ei sunt invitați aici la Timișoara.

Anul acesta este o ediție care în întunește într-o manieră echilibrată poeții și prozatori. LitVest aduce inclusiv autori care nu au fost încă traduși în România. În plus este vorba și de a discuta despre cărți și în jurul cărților, în public.

“Prin antologia festivalului, acești scriitori rămân în cultura română nu numai cu texte, ci noi mergem și pe document și pe spectacol de lectură publică. E extraordinar”, a concluzionat Tudor Crețu.

Din 2012, LitVest duce, neîntrerupt, literatura contemporană în licee. LitVest e festivalul la care elevi din mediul rural citesc din mari poeți ai lumii, alături de aceștia sau care organizează manifestări atât în penitenciare, cât și în universități.

La LitVest au citit, citesc și vor citi oameni din cele mai diferite categorii socio-profesionale, de la motocicliști, la pompieri sau de la sportivi, la artiști plastici.

În 2018, LitVest a pătruns în cluburi. Cu un concept literar-muzical unic: Text-concerto, LitVest include manifestări care au fost preluate și în alte centre culturale, fiind singurele „exporturi” de formate de eveniment literar din istoria Timișoarei.

Totodată, festivalul a făcut cu putință o premieră în istoria a două culturi: primul număr al unei reviste britanice dedicat integral literaturii române, cu precădere celei timișorene, The Romanian Riveter (2020).

Fiecare ediție are, ca invitat simbolic, un scriitor timișorean dispărut.

Ediția a LitVest 2023  aduce cuvenitul omagiu Alexandrei Indrieș (1936-1993), remarcabilă eseistă și prozatoare. Textele propuse de scriitorii invitați sunt grupate în antologii care prilejuiesc contactul, adesea în premieră, cu mari nume ale literaturii mondiale.

Cea de a douăsprezecea ediție a LitVest reunește scriitori de top precum: Haydar Ergülen (Turcia), Khedija Gadhoum (S.U.A.), Edi Matić (Croația), Jean Poncet (Franța), Kevin Prufer (S.U.A.), Ana Vučković Denčić (Serbia). România: Liliana Corobca, Andrei Novac, Ljubinka Perinac Stankov, Andreea Răsuceanu.

𝗣𝗿𝗼𝗴𝗿𝗮𝗺𝘂𝗹 𝗲𝘃𝗲𝗻𝗶𝗺𝗲𝗻𝘁𝘂𝗹𝘂𝗶:

𝙈𝙞𝙚𝙧𝙘𝙪𝙧𝙞, 20 𝙨𝙚𝙥𝙩𝙚𝙢𝙗𝙧𝙞𝙚

Pătura care citește, Piața Unirii, ora 12:00;

Macrofonia, Secția de Arte „Deliu Petroiu”, ora 18:00.

𝙅𝙤𝙞, 21 𝙨𝙚𝙥𝙩𝙚𝙢𝙗𝙧𝙞𝙚

Lecturi aprinse. Lecturi în lumina farurilor de poliție, Piața Sf. Gheorghe, ora 20:00.

𝙑𝙞𝙣𝙚𝙧𝙞, 22 𝙨𝙚𝙥𝙩𝙚𝙢𝙗𝙧𝙞𝙚

Text-concerto Damian Drăghici. Meditații lăutărești, Club Heaven, ora 22:30.

 

Comentarii

comentarii