Acasă Actualitate Locuitorii cartierului Blașcovici, nemulțumiți de amplasarea spitalului militar pe stadionul CFR

Locuitorii cartierului Blașcovici, nemulțumiți de amplasarea spitalului militar pe stadionul CFR

DISTRIBUIȚI

Locuitorii cartierului Blașcovici din Timișoara sunt nemulțumiți de faptul că spitalul militar al MApN este instalat pe stadionul CFR. Pe 23 aprilie, aceștia au adresat Comitetului Județean pentru Situații de Urgență o scrisoare deschisă, în care își prezintă argumentele.

Locuitorii din Blașcovici reclamă, astfel, că, deși un astfel de spital este binevenit, locația aleasă, nu foarte departe de centrul orașului și într-un cartier cu bătrâni, nu este cea mai potrivită. Pe de altă parte, aceștia propun relocarea unității lângă Stația de Meteorologie, unde ar fi și mai aproape de Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș”.

Pe grupurile dedicate locuitorilor din cartier au apărut și sondaje. Unul dintre acestea a apărut pe pagina Blașcovici – cartierul nostru. La acest sondaj, lansat pe 24 aprilie, cu întrebarea „Sunteți de acord cu amplasarea spitalului de campanie destinat tratării pacienților cu COVID19?”,au răspuns 56 de persoane: 53 care nu sunt de acord și doar trei care sunt.

Delia Golcea, una dintre inițiatoarele proiectului a spus, pentru Ziua de Vest: „Mulți din locuitorii nu sunt de acord cu amenajarea spitalului aici. Din câte știu, nimeni de pe strada mea nu este de acord, dar, știți cum este situația, nu putem ieși să strângem semnăturile fizic. Online s-au strâns 60 voturi (n.r. la sondajul de pe pagina Blașcovici – cartierul nostru), aproape toate împotriva actualei locații, dar, de fapt, s-ar strânge mult mai multe semnături, dacă am putea strânge pe hârtie. De exemplu, doar doi dintre vecinii mei au votat”.

În plus, crede aceasta, dacă spitalul militar ar fi fost amplasat lângă spitalul „Victor Babeș” ar fi fost mai bine și pentru specialiști. „Pentru astfel de spitale ai nevoie de medici specializați în boli infecțioase. Nu cred că avem atât de mulți, pe lângă cei de la Victor Babeș. Dacă va fi nevoie de unul dintre ei aici, vă imaginați, va trebui să traverseze tot orașul”, a mai spus Delia Golcea.

O altă problemă a locuitorilor din zonă este legată de tabăra de carantină amenajată în cadrul unității. Oamenii din zonă se tem de pericolul ca cei carantinați să părăsească spațiul taberei. „Sunt tot felul de oameni care scapă din carantină și nu știi pe unde ajung în zonă, nefiind departe nici de centrul orașului”, spune inițiatoarea propunerii de relocare a spitalului.

Nu în ultimul rând, lucrările făcute la stadion pentru amenajarea spitalului au deteriorat terenul. Cum a fost afectat sistemul de drenaj, acesta poate fi adus la calitatea inițială doar dacă va fi înlocuit complet. Delia Golcea a mai spus că locuitorii din zonă pregăteau activități sportive pe această bază, urmând ca, în această primăvară, să discute cu proprietarii acesteia pentru desfășurarea unor activități de aerobic.

„Am discutat cu cineva de la Primărie, dar nimeni nu știe nimic, cât va fi amplasat aici și ce se va întâmpla după. (…) Nu se pune așa un spital, fără să se spună nimic. L-au montat destul de repede, eu sper ca tot așa de repede sa îl poată demonta”, a încheiat Delia Golcea.

Scrisoarea locuitorilor cartierului Blașcovici:

„Către Comitetul Județean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş

În atenția Domnului Președinte,

În această perioadă de grea încercare pentru toată ţara noastră, cât şi pentru oraşul nostru, noi, cetăţenii cartierului Blaşcovici din Timişoara, apreciem şi înţelegem majoritatea măsurilor care au fost luate în vederea prevenirii şi minimizării impactului epidemiei de coronavirus asupra comunităţii noastre.

Însă, în acelaşi timp, dorim să ne exprimăm și nemulţumirea faţă de decizia de amplasare a unui spital mobil destinat persoanelor infestate cu noul coronavirus COVID19, pe terenul Stadionului CFR, aflat la câteva minute de mers pe jos de Piaţa Victoriei din Timişoara.

Menționăm că un astfel de spital este binevenit în situaţia crizei sanitare actuale, însă amplasarea lui nu este oportună în vecinătatea unui cartier de locatari cu preponderență vârstnici, aflați la vârsta critică de infestare și la mai puțin de 1 kilometru distanță de Centrul Municipiului Timișoara. Considerăm că amplasarea pe Stadionul CFR a unui Spital de campanie destinat tratării pacienților cu COVID19 este periculoasă pentru cetăţeni riscând să devină un focar de infecție pentru întreg orașul și totdată o practică extrem de neobişnuită. În toate orașele mari ale lumii astfel de spitale cu specific – boli infecţioase – se construiesc la periferia acestora, evitând astfel la maxim riscul de contagiune al cetățenilor acelui oraș, ci nicidecum în centrul orașelor sau la mai puțin de un kilometru distanță față de centrul acestora. Considerăm astfel că prin amplasarea unei noi entităţi spitalicești de boli infecţioase precum acest spital pe Stadionul CFR, într-o zonă atât de centrală și de circulată va creşte în cel mai scurt timp riscul de contagiune la un nivel maxim!

Astfel, venim în întâmpinarea celor expuse cu exemplul spitalului de campanie din București ridicat recent pentru COVID19, care a fost amplasat în curtea Institutului de Gerontologie şi Geriatrie “Ana Aslan” din Otopeni, și nu în proximitatea hotelului Intercontinental, din inima capitalei! În aceeași idee considerăm că acest spital de campanie pentru zona de vest a țării ar putea fi amplasat lângă unitatea de Boli infecțioase ”Victor Babeş” sau în vecinătatea acestuia lângă amplasamentul Stației de Meteorologie, unde spațiul curții este generos. Astfel s-ar limita si timpii de deplasare a cadrelor medicale de specialitate dintr-o clădire în cealaltă nou amplasată.

Față de cele arătate mai sus vă solicităm imperios reanalizarea locației pusă la dispoziția amplasării spitalului de campanie destinat tratării pacienților cu COVID19 și relocarea acestuia într-o zonă în partea de periferie a orașului, nicidecum în vecinătatea Centrul Municipiului Timișoara, respectiv pe Stadionul C.F.R. din Timișoara destinat activităților sportive. Din fericire, Timişoara este un oraş de câmpie, cu multe oportunităţi de amplasare şi cu multe zone disponibile şi în imediata sa apropiere.

Va mulţumim pentru înțelegere,

Cu aleasă considerație,

Cetăţenii Cartierului Blaşcovici,

Timișoara

23.04.2020”.

Comentarii

comentarii