Acasă Actualitate Locuitorii de la marginea cartierului Kuncz, exasperați de arderea cablurilor din zona...

Locuitorii de la marginea cartierului Kuncz, exasperați de arderea cablurilor din zona “crepusculară” a Timișoarei

DISTRIBUIȚI

Sute de locuitori din zona străzilor Câmpului și Rudolf Walter sunt trăiesc un coșmar din cauza poluării care vine din ghetoul Kuncz-ului. Aproape în fiecare seară, locuitorii de acolo, majoritatea romi care trăiesc în condiții precare, ard deșeuri pe câmp. Cel mai frecvent este vorba despre cabluri, probabil furate, de pe care ard plasticul, resturile fiind duse ulterior la centre de colectare.

Oamenii din zonă se plâng de mirosul insuportabil și, când văd fumul care se înalță de pe câmp, sună la 112.

“La două-trei zile se ard deșeuri și se aruncă gunoaie la cele trei gropi ilegale de pe câmp. Dar problema principală este arderea deșeurilor toxice. Sunt cabluri. Miroase foarte tare a cablu ars. Distanța până la câmp este de doar 200 de metri. Am făcut nenumărate sesizări către poliție, primărie, cred că cei de la ISU sunt exasperați. Pompierii au intervenit de foarte multe ori”, spune un cetățean revoltat.

Pompierii vin să stingă incendiile, uneori însoțiți de echipaje de poliție, dar situația rămâne neschimbată.

“Poliția nu a făcut nimic; vin, constată și pleacă. Bine că în ultima perioadă nu mai vin să fure pe străzile noastre. Acum câțiva ani au spart și biserica. Singura problemă care a mai rămas este arderea gunoaielor. S-a mai curățat câmpul, dar autoritățile trebuie să-și facă datoria. Ar trebui un post de poliție aici”, a afirmat un alt locuitor.

În zonă, chiar vizavi de casele sărmane, un dezvoltator imobiliar a început construcția unui rând de duplexuri. Întreaga operațiune este supravegheată de două firme de pază, astfel că nimeni nu îndrăznește să se apropie de șantier.

“Cel puțin o dată pe săptămână sunăm la 112. Acum două săptămâni mi-au spus că nu au echipaj disponibil. Recent, cei de la Garda de Mediu au venit, dar când să plece au găsit roțile mașinii tăiate, chiar cu mascații de față. Te îngrijorezi când vezi fum mare și flăcări înalte, te gândești că bate vântul. Acum un an, biserica era să ia foc din cauza unui incendiu destul de mare în fața ei. Ar trebui montate camere de supraveghere. Dacă îi prind, le pot confisca mașinile cu care transportă deșeurile. Există legislație în acest sens”, a spus un alt locatar.

Cartierul Kuncz, aflat la marginea oraşului, nu are nimic de-a face cu civilizaţia europeană. Pentru majoritatea celor care trăiesc aici nu există regulile de convieţuire. În cartier funcţionează legea jungle, sunt străzi neasfaltate, iar mulţi locuiesc în condiţii greu de imaginat.

Infracţionalitatea este la ea acasă în cartierul Kuncz. Nici ambulanţa nu intră la ei fără să fie însoţită de un echipaj al poliţiei.

În 2015, a existat un proiect al Primăria, pentru a le face oamenilor acte de identitate şi de stare civilă, dar şi pentru a rezolva problemele locative ale persoanelor de etnie romă. Majoritatea nu au acte şi documente pentru terenurile şi imobilele în care locuiesc.

Comentarii

comentarii