Acasă Turism Locul din Ungaria in care 7 din 10 turisti sunt romani. Ce...

Locul din Ungaria in care 7 din 10 turisti sunt romani. Ce sondaj au facut maghiarii in vestul Romaniei

DISTRIBUIȚI

Peste un milion de romani ingroasa an de an numarul turistilor din tara vecina, Ungaria. De Paste, in micile orasele de langa granita de vest se vorbeste mai mult romaneste.
Stirile ProTV au fost sa vada ce ii atrage ca un magnet. Am descoperit parcurile acvatice cu ape termale, despre care ai nostri spun ca ofera servicii de calitate, respect fata de clienti, si cazare la preturi bune. Culmea e ca investitiile maghiarilor, de zeci de milioane de euro in infrastructura turistica, nu sunt private, ci ale primariilor si sunt facute prin fonduri europene.
Suntem in Mako, un mic orasel din Ungaria, lipit de granita cu Romania. Asa arata un complex turistic de stat, administrat privat. Autoritatile de aici au reusit sa faca ceea ce primarii de la noi doar promit. Fara sa aiba vreo traditie in turismul balnear, au scris proiecte si au obtinut fonduri europene ca sa construiasca acest impunator parc acvatic cu tobogane, piscine interioare, sali de spa, masaj si recuperare balneara. Si-au ales insa cu grija publicul.
Inainte de a construi acest compelx turistic, autoritatile din Mako au facut un sondaj de opinie in vestul Romaniei. Atunci, peste 50% dintre romanii intervievati au spus ca vor veni cel purin o data aici dupa deschidere. Si investitia a dat rezultate: numai anul trecut peste 400 de mii de turisti au trecut pragul acestui centru, iar din 10, 7 erau romani. De ce vin aici
Intrarea la Aquapark este echivalentul a 35 de lei pentru adulti, iar copiii platesc 20 de lei. Din respect pentru romani, reprezentantii complexului turisistic au angajat si romani care sa ai ajute pe ai nostri sa se descurce mai usor. Doamna Teresia este omniprezenta.
Teresia Dragos, reprezentant aquaparc: “In aceasta locatie avem trei piscine, plus vartejul care este aici langa noi. Acest vartej este foarte distractiv, nu trebuie omul sa faca nimic, valurile te duc.”
In total, au fost investite aici peste 10 milioane de euro, si mai mult de jumatate din suma a venit de la Uniunea Europeana.
Ne mutam la Aquaparcul cel mai apropiat de Oradea, unde tot primaria este patronul. Aici niciun forint din profit nu intra in buzunarele autoritatilor, ci banii sunt reinvestiti.
Levay Eniko, referent in turism Primaria Hajduszoboszlo: “Pot sa va spun ca aproape in fiecare an innoim ceva.”
Orasul are 24 de mii de locuitori, dar numarul de turisti care vin aici vara, intr-o singura zi, este tot pe-atata: 24 de mii.
Csiszar Melinda, managerul aquaparcului: “Avem un show special in sauna, in toate cele 3 zile de Paste si avem multe programe pentru copii, cu camera de creatie si de animatie.”
Turistii spun ca pretul si conditiile de cazare fac diferenta. Din pacate, turismul nostru balnear atrage anual doar 20 de mii de turisti straini in toata tara.

Comentarii

comentarii