Acasă Actualitate Locul în care orbii conduc mașini de lux. 10 la sută din...

Locul în care orbii conduc mașini de lux. 10 la sută din locuitorii judeţului Mehedinţi au certificat de persoană cu dizabilităţi

1310
DISTRIBUIȚI

Aproape zece la sută dintre locuitorii din Mehedinţi au certificat de persoană cu dizabilităţi. Iar asta înseamnă şi scutiri de impozite pe locuinţe şi maşini. O anchetă arată că în sute de cazuri bolile sunt fictive. Aşa se face că există nevăzători cu permis de conducere şi maşini de lux.

Spitalul Judeţean din Drobeta-Turnu Severin are o mie de angajaţi. Dintre ei, 325 sunt încadraţi în grad de handicap. O anomalie statistică, la prima vedere. O fraudă grosolană, de fapt. Căci dovada unei vulnerabilităţi, în mâinile cui trebuie, se transformă într-un avantaj financiar.

Majoritatea au certificat de handicap de gradul doi obţinut în baza unor afecţiuni ale glandei tiroide şi psoriazis. Au o indemnizaţie de 375 de lei, plus un spor de 15 la sută la salariu şi reduceri la plata impozitului pe venituri şi pe proprietăţi precum case sau maşini.

Situaţia nu e singulară. 10 la sută din locuitorii judeţului Mehedinţi au certificat de persoană cu dizabilităţi. Procentul e uriaş, în condiţiile în care la nivel naţional sunt 850 de mii de persoane cu dizabilităţi, adică un procent de 3,85 la sută din populaţia României. Aşa că a fost deschisă o anchetă în urmă cu două luni. Şi supriză….

Printre miile de dosare analizate, sunt şi cele ale angajaţilor din Spitalul Judeţean din Drobeta-Turnu Severin, Primăria oraşului şi Consiliul Judeţean. O mie de oameni.

În paralel cu DGASPC, şi primăria a început verificări. Maşini de sute de mii de euro înmatriculate în Drobeta-Turnu Severin sunt scutite de la plata impozitului, pentru că proprietarul deţinea certificat de persoană cu dizabilităţi.

Aproape 3 milioane şi jumătate de lei s-ar aduna la bugetul public dacă toţi cei scutiţi de impozit l-ar plăti. Câţi dintre cei 10 mii de oameni care nu plătesc impozit în baza certificatului de handicap sunt cu adevărat bolnavi încă nu ştie nimeni. Şi absurdul continuă. DGASPC a găsit mai multe persoane care figurau ca nevăzătoare, dar au cerut reînnoirea permisului de conducere.

De cealaltă parte, lăcomia unor oameni sănătoşi tun e dureroasă pentru cei care au cu adevărat probleme. Este şi cazul unui angajat la ambulanţă care suferă de o dizabilitate din 1999. A fost nevoie de ani întregi ca statul să îi recunoască drepturile.

După ce toţi vor fi reevaluaţi, DGASPC nu exclude să facă sesizări la Parchet în cazul celor care au fraudat sistemul.

Sursa: observatornews.ro

Comentarii

comentarii