Acasă Eveniment Locuri de parcare rezervate după ora 17

Locuri de parcare rezervate după ora 17

DISTRIBUIȚI

Social-democraţii timişoreni reiau un demers prin care propun ca timişorenii să poată închiria, după ora 17, locuri de parcare din apropierea locuinţei, contra unei sume de aproximativ 100-200 de lei pe an

Viceprimarul Sorin Grindeanu şi consilierul municipal Radu Ţoancă au anunţat intenţia de a relua demersul prin care propuneau ca unele locuri de parcare din preajma blocurilor să poată fi închiriate de riverani, după ora 17.

Propunerea a fost formulată iniţial în urmă cu mai bine de un an, moment în care Partidul Social Democrat, formaţiune a cărei membri sunt cei doi, ambii consilieri locali la acea vreme, se afla în opoziţie, la nivel de „guvernare locală”. Între timp, după alegerile locale din iunie 2008, social-democraţii au semnat un protocol administrativ cu Alianţa Pentru Timiş (formată din PNL, PNŢCD şi FDGR), trecând la „putere”, iar Sorin Grindeanu fiind desemnat viceprimar al Timişoarei.

Astfel, acum, pesediştii revin cu iniţiativa, aflându-se în altă postură. Aceştia spun că proiectul s-a blocat în trecut din cauză că realizarea acestuia ar fi necesitat un efort logistic impresionant, fiind implicate mai multe direcţii din cadrul Primăriei Timişoara.

Locuri rezervate, atribuite prin licitaţie

Ideea promovată de cei doi pesedişti este simplă, fiind pusă cu succes în practică şi în alte oraşe din ţară. Se creează o bază de date cu toate locurile de parcare aflate în proprietatea municipalităţii, din zonele rezidenţiale, apoi se stabileşte care ar putea fi închiriate cetăţenilor. Locaţiile stabilite ar urma, ulterior, să fie atribuite pe o anumită perioadă timişorenilor, care, contra unei taxe de aproximativ 100-200 de lei pe an, ar deveni stăpâni pe locurile de parcare, după ora 17. Una din condiţiile principale ca un şofer să poată închiria un loc este să aibă domiciliul în imediata apropiere a acestuia. Una din problemele care ar apărea ar fi suprasolicitarea, astfel că atribuirea locurilor de parcare s-ar face prin licitaţie.

Odată închiriate locurile de garat, acestea ar urma să fie însemnate, pentru a se şti că după ora 17 „aparţin” unei anumite persoane. În cazul în care altcineva ocupă locaţia, „chiriaşul” ar avea la dispoziţie un număr de telefon la care să semnaleze neregula, în cel mai scurt timp urmând să intervină autorităţile, pentru a îndrepta situaţia. Proiectul ar genera, conform spuselor consilierului local Radu Ţoancă, aproximativ 150.000 de locuri de parcare rezervate după ora 17, iar încasările la bugetul local ar fi între 5 şi 10 milioane de euro anual.

„Nu se mai poate trăi în Timişoara, în haosul existent. Demersul presupune un efort logistic extraordinar, dar ar rezolva o mare parte din dezastruoasa situaţie a locurilor de parcare din oraş”, susţine Radu Ţoancă. Variantele în care proiectul ar putea fi pus în aplicare sunt diverse, explică acelaşi Ţoancă.

O variantă ar fi ca locaţiile desemnate pentru închiriere să fie concesionate unei societăţi, care ar urma, ulterior, să se ocupe de tot, o altă posibilitate ar fi ca SC Administrarea Domeniului Public (ADP) SA să administreze conceptul, iar o a treia idee este suplimentarea personalului direcţiilor de resort din Primăria Timişoara (Patrimoniu şi Drumuri şi Transporturi) cu oameni care să se ocupe de buna funcţionare a proiectului.

„Trebuie să creem locuri de parcare şi apoi să le închiriem”

Directorul Direcţiei de Patrimoniu din cadrul Primăriei Timişoara, Nicuşor Miuţ, consideră că ideea, deşi binevenită, ar trebui aplicată urmând paşii normali. „Să nu punem carul înaintea boilor. Trebuie să creăm locuri de parcare şi apoi să le închiriem.

Altfel, în situaţia de faţă, prin licitare, locurile de parcare ar fi date timişorenilor cu bani”, spune Miuţ. Acesta mai susţine că o problemă care ar trebui, în prealabil, reglementată este cea a timişorenilor care, deşi au garaj în apropierea blocului, din lene sau nesimţire, parchează tot pe şosea. Acest tip de sfidare a celorlalţi timişoreni reprezintă un factor important ce contribuie din plin la accentuarea problemei locurilor de parcare din oraş.

Rezervarea fără drept a locului de parcare – amendă între 800 şi 1.500 de lei

În lipsa posibilităţii legale de a închiria un spaţiu de parcare, măcar pentru câteva ore, mulţi timişoreni recurg la metode penibile de a-şi proteja locul în care-şi garează maşina. Invocând motive gen „Locuiesc aici de zeci de ani”, „Ăsta e locul meu de parcare” sau „Să nu te mai prind că parchezi pe aici!”, mulţi şoferi folosesc lăzi, găleţi, bolţari sau alte obiecte pentru a se autoproclama stăpâni pe o bucată din domeniul public.

Lucru interzis prin Hotărârea de Consiliu Local 371 din 2007 şi sancţionat cu amendă între 800 şi 1.500 de lei. (Andrei BOGDAN)

Comentarii

comentarii