Acasă Special Lovitură de pedeapsă. DNA contra SIE

Lovitură de pedeapsă. DNA contra SIE

DISTRIBUIȚI

Pe neaşteptate, cel puţin pentru publicul larg, doamna Laura Codruţa Kovesi a declanşat o canonadă. Împotriva Serviciului de Informaţii Externe. Şi nu îi bate obrazul doar acestei instituţii. Ci, pur şi simplu, îi ameninţă reprezentanţii. Şi nu oricum. Ci cu anchete şi dosare penale. Aşa ceva nu s-a mai pomenit. Nici în România şi nici în altă parte. De ce a pornit acest război? Şi este doar DNA împotriva SIE? Sau este tandemul? Mai există, totuşi, tandemul?
Aparent, această dezlănţuire a şefului DNA, urmată imediat de o dezlănţuire venită din direcţia DIICOT, nu are nicio logică. De unde până unde să se fi răzvrătit procurorii împotriva spionilor? Şi să-i ameninţe cu puşcăria? Ce ar fi putut declanşa o asemenea reacţie? Şi de ce reacţia este publică?
Se întâmplă în plin scandal al acoperiţilor. Scandal care s-a mai aflat pe rol şi în alte prilejuri. Dar care, acum, este, pe neaşteptate, reiterat de Victor Ponta. Victor Ponta a fost prim-ministru al României. A condus cel mai important partid al acestei ţări. Este un om care nu avea cum să nu fie bine informat. Chiar şi cu informaţii clasificate. Dar înainte de toate acestea, Victor Ponta a fost recrutat de Serviciul de Informaţii Externe. Adică, de spionajul românesc. Şi, în această calitate, a fost plasat din ce în ce mai sus în ierarhia procurorilor. Până când poziţia i-a permis să fie detaşat pe lângă şeful procurorilor europeni, Carla Del Ponte. Pe care “l-a asistat” în folosul patriei. Elaborând în acest sens şi material informativ. Dar asta se ştia. Se ştia demult. Am scris-o eu, în premieră. Şi apoi, după mult timp, în campania electorală prezidenţială a venit şi Traian Băsescu, îngroşând respectiva istorie. Şi atunci s-a vorbit, din nou, despre dubla comandă. Un ofiţer acoperit în Parchet sau printru judecători sau printre politicieni este sub dublă comandă. Dar care este comanda de care el ascultă cu prioritate? Tocmai pornind de la această dilemă, legea interzice plasarea sau recrutarea unor ofiţeri acoperiţi în anumite sfere ale puterii. Victor Ponta însă, în mod cert, a comis-o. Cele de mai sus nu constituie, totuşi, o explicaţie pentru atacul de ieri, după pararea mea devastator, dezlănţuit de şeful DNA împotriva Serviciului de Informaţii Externe. Ce treaba are, până la urmă, spionajul românesc cu asemenea scandaluri care tulbură, în mod ciclic, viaţă politică românească? Ei bine, am găsit, totuşi, o explicaţie. Care se pare că stă în picioare.
Tam-nesam sau aparent tam-nesam, Victor Ponta, din banca de rezervă în care l-a plasat istoria recentă, începe ostilităţile, vorbind despre ofiţeri acoperiţi în PSD. O zi mai târziu, generalizând pentru întreaga clasă politică. La ce ofiţeri acoperiţi se referea Victor Ponta? Mai bine zis, ai cărui serviciu? Este limpede că Victor Ponta nu se referea la ofiţeri SIE. De altfel, SIE nici nu ar trebui să aibă prea mulţi acoperiţi care să-şi facă veacul prin România. Pentru că, nu-i aşa, SIE este o organizaţie de spionaj. Principala sa misiune este să strângă informaţii de toate felurile, în special, despre state non-UE şi non-NATO. Prin urmare, Victor Ponta se referea la servicii interne de informaţii. Şi, de la distanţă, cel mai important este SRI. Butonat în zona sa operativă de faimosul general cu 1000 de stele, Florian Coldea, promovat acolo de Traian Băsescu şi care, nu se mai ştie, dacă a rămas sau nu în tandem cu Laura Codruţa Kovesi. Poate nu! Dar poate da!
Victor Ponta a lovit, tam-nisam, în SRI, în general, şi în Coldea, în special. Pentru că dacă cineva i-a plasat în ultimii 10 ani pe aceşti acoperiţi în PSD şi în altă parte, acela a fost Coldea şi nimeni altcineva. Iar dacă aceşti ofiţeri acoperiţi, unul sau mai mulţi, s-au transformat în adversari ai lui Ponta, atunci este de înţeles de ce Ponta se răzbună. Nu care cumva unul dintre cei mai proeminenţi este Valeriu Zgonea? Iar ceilalţi, oameni promovaţi de Zgonea? Nu era firesc ca Victor Ponta să încerce să-l apere pe Dragnea? Cum l-ar fi putut apara mai bine decât lovind în Zgonea? Cum putea lovi mai bine în Zgonea decât învârtind băţul prin cuibul de şerpi?
Dintr-un motiv sau altul, presupun că doamna Laura Codruţa Kovesi a ajuns la concluzia, probabil întemeiată, că Victor Ponta a lucrat, în acest caz, sub dublă comandă. Adică, asmuţit de SIE. Ca atare, SIE trebuie pedepsit.
Cum? Aşa cum a sugerat şeful DNA. SIE este singurul serviciu secret care nu a oferit informaţii despre marii corupţi. Şi este imposibil să nu fi avut. Ca atare, reprezentanţii săi au încălcat legile statului. Pentru că nu au informat DNA asupra săvârşirii unor infracţiuni. În special, cele legate de paradisurile fiscale. Urmează, deci, anchete şi dosare penale.
Din banca mea de spectator, îmi permit să îmi pun o întrebare. Care este, de fapt, rolul unei agenţii de spionaj? Aceea de a lupta împotriva corupţiei, umăr la umăr cu DNA, sau de a obţine informaţii care interesează direct statul român, în special, instituţiile sale de apărare şi de luptă împotriva terorismului? Dacă DNA este interesat de ceea ce fac sau nu fac mai marii spionajului românesc, nu ar fi fost oare cazul să înceapă, şi încă de mult timp, cu domnul Mihai Răzvan Ungureanul, şeful politic al spionajului românesc, care aproape a dăruit statului maghiar, în detrimentul statului român, Fundaţia Gojdu? Un dar de vreo trei miliarde de euro. Şi ultima întrebare a unui simplu spectator. Dacă chiar trebuie investigaţi spionii pentru că nu au raportat cazurile de corupţie, şi acest proces ar trebui să se desfăşoare tot în public? Anunţat public? Şi apoi, poate cine ştie, urmat de plimbarea spionilor cu cătuşe la mâini? Poate urmează şi stenograme cu spioni.

Comentarii

comentarii