Acasă Cultura Lucian Blaga, omagiat la 130 de ani de la naștere, printr-un simpozion...

Lucian Blaga, omagiat la 130 de ani de la naștere, printr-un simpozion organizat de Academia Română Timișoara

DISTRIBUIȚI

Academia Română Timișoara, în parteneriat cu Biblioteca Academiei Române, Comitetul Român de Istorie și Filozofia Științei și Tehnicii Timișoara, și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România – filiala „Valeriu Braniște”, organizează miercuri, 14 mai, un simpozion dedicat împlinirii a 130 de ani de la nașterea poetului, filosofului și diplomatului Lucian Blaga (1895–1961).

Evenimentul cultural, intitulat „Lucian Blaga la 130 de ani de la naștere”, se va desfășura în format hibrid – cu prezență fizică în aula Academiei Române din Timișoara, pe strada Mihai Viteazul nr. 24, dar și online, pentru a permite participarea unui public cât mai larg.

Deschiderea oficială va fi marcată de intervenția academicianului Dan Dubina, președintele Academiei Române Timișoara, iar moderatorul întâlnirii va fi conf. univ. CS II dr. Ioan David, coordonatorul Bibliotecii Academiei.

Printre conferențiarii invitați se numără conf. univ. dr. Claudiu T. Arieșeanu (Universitatea de Vest Timișoara), iar scriitorul și regizorul Vasile Bogdan va prezenta filmul documentar „Cornelia Brediceanu și Lucian Blaga”. De asemenea, prof. univ. dr. Ioan Biriș va susține o intervenție pe tema „Lucian Blaga – Pledoarie pentru transfinit”.

Un moment artistic va fi oferit de eleva Claudia Francesca Arieșan, la flaut, acompaniată la pian de prof. dr. Evelin Roman de la Liceul de Artă „Ion Vidu” din Timișoara.

Simpozionul va include și lansarea volumului „Lucian Blaga – Conceptele dogmatice”, semnat de Ioan Biriș. Despre actualitatea ideilor din opera lui Blaga va vorbi prof. dr. Rainer Schubert (Viena), iar despre procesul traducerii în limba germană a cărții va interveni prof. Henrike Brădiceanu Persem, poet și dramaturg.

Evenimentul se dorește o reverență adusă unei figuri fundamentale a culturii române și o invitație la redescoperirea gândirii sale profunde într-un context intelectual contemporan.

Comentarii

comentarii