Acasă Actualitate Lucrări de restaurare în valoare de 249.357 de lei la Catedrala Mitropolitană...

Lucrări de restaurare în valoare de 249.357 de lei la Catedrala Mitropolitană Timișoara

DISTRIBUIȚI

Arhiepiscopiei Timișoarei a realizat în acest an, în perioada 11.05. 2022 – 30.11. 2022, lucrări „Intervenții de urgență – reparații sistem colectare ape pluviale: jgheaburi și burlane”, la catedrala mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi”, clădire monument istoric clasa A. Valorare totală a lucrărilor s-a ridicat la suma de 249.357 lei.

Lucrările au fost demarate cu ajutorul Institutului Național al Patrimoniului, care a cofinanțat proiectul în procent de 40% prin Timbrul Monumentelor Istorice – subprogramul Timișoara, Capitală Europeană a Culturii.

Sistemul de colectare a apelor pluviale prezenţa degradări majore ale părților componente: glafuri de tablă, jgheaburi, vazoane și burlane. Aceste degradări au apărut în timp, din cauza acțiunilor climatice – vânt, zăpadă, grindină, îngheț-dezgheț, poluare, dar și a celor mecanice rezultate de căderea bucăților de gheață, zăpadă și bucăți de țigle de pe turlele de la cote mai înalte și parazăpezi sau jgheaburi, de pe acoperișurile de la cotele mai joase.

Prin aceste lucrări s-a reușit funcționalizarea sistemului de colectare a apelor pluviale de pe acoperișul Catedralei și direcționarea apelor meteorice spre sistemul de canalizare al orașului.

Datorită modalității de intervenție la înălțime, demontarea și montajul se face de către personal autorizat și cu ajutorul tehnicilor constructive moderne, nacela de intervenție la înălțime, motiv pentru care se intervine pe tronsoane, de la cota cea mai înaltă, spre cota mai joasă.

Lucrările au un grad ridicat de dificultate, pentru că se lucrează la înălțime, se lucrează cu tabla de cupru, care este foarte moale și trebuie prelucrată cu grijă, pe porțiuni mici, cu păstrarea modelului original, care trebuie refăcut manual de către maestrul tinichigiu.

Pentru activitățile aflate în derulare se asigură dirigenția de șantier, precum și urmărirea pe șantier. S-a intervenit pe toate fațadele catedralei, la cotele +30.70, +21.30, +15.80, +7.00.

Lucrările au constat în restaurarea vazoanelor degradate, în atelier sau la fața locului, după caz, înlocuirea cârligelor degradate cu cârlige noi, refăcute după modelul original sau curățarea cârligelor, care nu au necesitat înlocuirea; înlocuirea și reparațiile la sorturi și glafuri din tablă de cupru, înlocuirea jgheabului degradat, care nu a mai putut fi îndreptat sau îndreptarea, curățarea și cositorirea pentru etanșeitate a jgheaburilor care au putut fi salvate, confecționarea de jgheaburi și burlane lipsă, după modelul existent pe catedrală, respectiv lucrări de reparații, curățare și cositorire a burlanelor degradate.

Astfel, pe lângă organizarea de șantier și alte lucrări conexe, au fost restaurate 34 de vazoane, s-au reparat 190 ml de glafuri din tabla de cupru, au fost refăcuți după modelul original 98 ml de sorturi noi din tabla de cupru, s-au reparat 200 ml de jgheaburi, s-au refăcut după modelul original 100 ml de jgheaburi din tabla de cupru, s-au reparat și curățat 401 ml de burlan și au fost refăcuți după modelul original 36 ml de burlane.

La sfârșitul lucrărilor a fost prezentat rezultatul proiectului și importanța acestuia pentru clădirea monument istoric, în cadrul unei întâlniri cu comunitatea locală.

Pentru anul 2023 sunt planificate alte lucrări de importanță vitală pentru catedrala mitropolitană, precum înlocuirea învelitoarei din țiglă cu model decorativ în 4 culori, prin refacerea modelelor originale degradate, reparații la turlele mitre, verificări și reparații la crucile ornamentale de pe turlele secundare – a explicat pr. ing. Timotei Anișorac.

 

Comentarii

comentarii