Acasă Administraţie Lucrările la trotuare continuă… tot fără respectarea prevederilor pentru zone istorice protejate....

Lucrările la trotuare continuă… tot fără respectarea prevederilor pentru zone istorice protejate. OART face noi precizări

1455
DISTRIBUIȚI

Deși Nicolae Robu promitea marți că „vom avea cele mai frumoase trotuare din toată țara”, Ordinul Arhitecților din România, filiala Timiș, atrage atenția că lucrările continuă să nu respectă prevederile pentru zone istorice protejate, în care sunt incluse și porțiuni pe care se lucrează la acest moment.

În urma sesizărilor făcute de Asociațiile Profesionale, de Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, de mass-media și, încă o dată, de Ordinul Arhitecților din România, Filiala Teritorială Timiș, singura măsură a municipalității a fost mutarea pavajului destinat pentru zona Palatului Dicasterial, în alte zone, care intră, totuși, în aceeași categorie.

Arhitecții au constatat, astfel, următoarele aspecte:

„• Zona delimitată de Piaţa Victoriei-Piaţa Iancu de Hunedoara-Str. Telbisz Carol-Piaţa Brătianu I.C.-Str. Dima-Str. Oituz-Str. Sf. Ioan formează Situl urban Cartierul “Cetatea Timişoara”, având codul TM-II-s-A-06095 din lista monumentelor istorice, fiind considerat monument de importanță națională. Străzile adiacente acestui sit fac parte din zona de protecție a acestuia și se supun aceluiași regim de protecție ca și monumentul în sine. Lucrările de înlocuire a finisajelor la trotuare au loc în majoritate în zonă de protecție a sitului TM-II-s-A-06095, drept urmare se supun unor condiții speciale de autorizare și execuție a lucrărilor de construcții, inclusiv cele la infrastructura de trafic rutier sau pietonal.

• Încă nu a fost prezentată public o Autorizație de Construire, însoțită de un aviz de specialitate al Direcție pentru Cultură a județului Timiș. Orice lucrare de construcții  în zonele de protecție a monumentelor, ansamblurilor și siturilor istorice se poate face legal doar în baza documentelor menționate mai sus.

• Nu a fost prezentat public un proiect tehnic, asumat de un proiectant specialist prin semnătură,  verificat conform prevederilor legale, document de bază care trebuie să stea la baza oricăror lucrări de construcție și cu atât mai important în cazul lucrărilor din bani publici.

• Direcția pentru Cultură a județului Timiș a decis sistarea lucrărilor, decizie care în mod evident nu este respectată în momentul de față, fapt ce atrage după sine consecințe penale.

• Materialele folosite pentru înlocuirea finisajelor trotuarelor nu sunt conforme cu cerințele de calitate  pentru zonele istorice și protejate, așa cum sunt ele specificate în Planul Urbanistic General al municipiului Timișoara, aflat în vigoare, și în Regulamentul de Urbanism Cartier Cetate, Timișoara.

În aceste condiții, Ordinul Arhitecților din România, filiala teritorială Timiș face un apel ferm la respectarea prevederilor legale în domeniu și la continuarea lucrărilor doar după rezolvarea corectă a tuturor aspectelor menționate mai sus”.

Soluția OART este dialogul constant între toți actorii implicați: administrație publică, Direcția pentru Cultură a județului Timiș și specialiști în domeniu.

Baza legală pe care Ordinul Arhitecților a luat-o în considerare implică atât legi, cât și documente și hotărâri realizate sau aprobate chiar de administrația locală. Cele invocate de Colegiul director al OART sunt:

„1.Planul monumentelor istorice și a zonelor de protecție din municipiul Timișoara https://www.primariatm.ro/uploads/files/studiu_fundamentare/plansa%2039.JPG

2. Planul Urbanistic General al Municipiului Timișoara,aprobat in 2002, prelungit ca valabilitate:

https://www.primariatm.ro/index.php?meniuId=2&viewCat=189&viewItem=284

4.B.III.5. Spaţii publice

5) Proiectele de drumuri, parcări, secţiunile transversale ce privesc îmbrăcămintea drumurilor şi a trotuarelor realizate de ateliere de specialitate vor fi avizate de organismele de specialitate ale Ministerului Culturii şi Cultelor. (…)

art.7.14. În cazul executării unor lucrări de refacere a îmbrăcăminţilor la partea carosabilă, cât și la trotuar sau pistă pentru biciclete, este interzisă folosirea altor materiale şi colorit decât cele existente iniţial. Schimbarea de material şi culoare este permisă numai în cazul în care lucrările rutiere au ca obiect refacerea integrală a acestora, pe baza documentaţiilor elaborate  şi avizate în acest sens.

3.  Regulamentul de Urbanism ”Cartier Cetate, Timișoara”, aprobat prin HCL 52/23.02.1999

art. 48 Trotuare

a.       Finisajele pentru (…) trotuare (….) vot fi din piatră naturală cu texturi antiderapante.

b.      Bordurile vor fi executate din piatră roșie (…) conform cu cele tradiționale

c.       Pentru îmbrăcămintea trotuarului se va folosi bazaltul.

4. Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice – republicare

Art. 24

(1)Intervenţiile care se efectuează asupra imobilelor care nu sunt monumente istorice, dar care se află în zone de protecţie a monumentelor istorice sau în zone construite protejate se autorizează pe baza avizului Ministerului Culturii şi Cultelor sau, după caz, al serviciilor publice deconcentrate ale Ministerului Culturii şi Cultelor şi a celorlalte avize, potrivit dispoziţiilor legale în vigoare”.

UPDATE

În conferința de presă din 16 aprilie, primarul Nicolae Robu a spus că nu sunt justificate criticile aduse de OART, acuzându-i pe arhitecți că au alte interese. „Există tot ce trebuie legal pentru ceea ce facem, noi ne vedem de treabă, iar alții, așa cum au făcut dintotdeauna, probabil, mânați în luptă de cine știe ce interese, încearcă să ne oprească. Veți vedea, în curând vom putea cu toții ieși la plimbare, ce am făcut în acest timp în care pandemia ne-a ținut închiși”, au fost cuvintele primarului.

Comentarii

comentarii