Acasă Actualitate Lucrările la Turnul de Apă din Iosefin – la 10%, la final...

Lucrările la Turnul de Apă din Iosefin – la 10%, la final de an

DISTRIBUIȚI

Lucrările la Turnul de Apă din Iosefin, începute în toamnă, se află la 10%, transmit miercuri, 22 decembrie, reprezentanții Primăriei Timișoara. În acest moment se lucrează atât în interior, cât și în exterior la consolidarea fundațiilor. Valoarea lucrărilor a fost stabilită, în urma licitației pornite în iulie, la 7,6 milioane de lei, TVA inclus, iar durata contractului este de 15 luni.

„Stadiul lucrărilor se apropie de 10 la sută. Au fost realizate săpături pentru ca forma proiectată să fie accesibilă oricărui vizitator, cu rampă circulară în jurul turnului. În interior se lucrează la curățarea balustradei de vopseaua degradată și de rugină, pentru a fi revopsită ulterior. Pereții de la bază vor avea un strat adițional de beton armat pentru consolidare, iar în interiorul Turnului de Apă din Iosefin vor fi amenajate o cafenea, o sală de expoziții, un spațiu foaier, o sală pentru activități culturale și un punct de belvedere”, transmit reprezentanții primăriei.

La finalul reabilitării, după ce va fi preluat de Asociația Prin Banat, turnul ar trebui să găzduiască120 de evenimente cu scopul de a reanima cartierul Iosefin. Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA și este implementat de către Primăria Municipiului Timișoara și Asociația Prin Banat, în perioada octombrie 2020 – februarie 2024. Acesta este, de altfel, unul dintre principalele obiective de infrastructură culturală pregătite încă de acum mai mulți ani pentru anul în Timișoara va fi „Capitală Europeană a Culturii”, inițial 2021, ulterior amânat pentru 2023.

„Turnul de Apă din Iosefin, cu înălțimea de 52 de metri, a fost ridicat în 1914, ca un «frate geamăn» al celui din cartierul Fabric (momentan aflat în proprietate privată – n.r.), construit cu doi ani înainte. Atât turnul din Iosefin, cât și cel din Fabric puteau aproviziona orașul cu apă timp de patru ore, în caz de avarii sau de lucrări la rețeaua de apă”, amintesc reprezentanții primăriei.

Comentarii

comentarii