Veniturile bugetarilor vor fi tăiate de la rădăcină. Ludovic Orban, completând-o pe protejata sa, Violeta Alexandru, ne informează că urmează ca salariile tuturor bugetarilor să fie tăiate cu 25%. În ceea ce privește veniturile, procentul va fi mai mare. Voi explica de ce. Excepție fac bugetarii din Ministerul de Interne, Armată și Sănătate. Cum va proceda Guvernul?
În analiza anterioară, am încercat să surprind o realitate tragicomică. Președintele Klaus Iohannis face pe dracu-n patru pentru a rămâne în centrul fotografiei puterii, lansează „pe surse” baloane de încercare, dar nu își asumă nimic din răspunderea care îi revine după ce a primit voturile pentru al doilea mandat. Mai semnalam faptul că încearcă să scoată castanele din foc prin intermediul unor oameni de sacrificiu. I-am nominalizat în acest sens pe Florin Cîțu, care va fi întâia vioară în această procedură a rectificării bugetului, și pe Ludovic Orban, plasat în linia a doua de sacrificiu. Dintr-o regretabilă eroare, am omis-o pe Violeta Alexandru. Dar a avut ea grijă să repare lucrurile prin declarația legată de bugetari. O declarație care a deschis marele meci care urmează și pe care nu mă sfiesc să-l denumesc curbă de sacrificiu.
Pretexul este numai bun. În plină criză a pandemiei, Ludovic Orban invocă necesitatea de a-i proteja pe cetățeni printr-o și mai severă separare socială. Iar dintre acești cetățeni, dintre cetățenii activi a României, mai mult de un milion sunt bugetari. Printr-o procedură aparent ingenioasă și aparent umană, acestora li se va tăia un sfert din salariu. Violeta Alexandru și Ludovic Orban ne anunță o viitoare decizie, care va fi probabil luată pe calea unei ordonanțe de urgență. Jumătate dintre bugetari va rămâne acasă. Cealaltă jumătate va munci. Apoi se merge la schimb. Trec la muncă cei care au stat acasă și intră în șomaj coronavirus cei care au fost la muncă. Și unora și altora li se taie 25% din salariu. Numai că mulți dintre bugetari mai primesc, pe lângă salarii, și sporuri. Aceste sporuri vor fi și ele tăiate. Salariul scade cu 25%, dar veniturile totale scad mai mult. În felul acesta, Guvernul face economie.
Dincolo de modul josnic în care este utilizat pretextul pandemiei și în care este invocată necesitatea protejării stării de sănătate a populației, mai trebuie să observăm că această curbă de sacrificiu ocolește în mod explicit trei categorii socio-profesionale. Ocolește personalul sanitar. Ar fi fost prea de tot ca în plină pandemie jumătate dintre medici și asistenți să fie trimișii prin rotație în șomaj tehnic. Este de asemenea scos din cauză personalul Ministerului de Interne. Sub motiv că poliștiștii, jandarmii și pompierii participă în prima linie în acest război împotriva coronavirusului. Și mai este exceptată tot explicit Armata, implicată și ea din ce în ce mai mult în urmărirea respectării de către cetățeni a ordonanțelor militare. Ce secrete mai poate însă să ascundă această decizie legată de curba de sacrificiu, care urmează să fie oficializată foarte curând?
Nu știm nimic despre ceea ce s-a decis în laboratoarele puterii legat de serviciile secrete. Lucrătorii acestora fac și ei parte dintre bugetari. Mă gândesc că și cei de la SRI ar putea, teoretic cel puțin, să stea acasă prin rotație. Să intre, cum spune Violeta Aexandru, în șomaj tehnic. Și să primească în schimb doar 75% din salariile lor secrete și doar 50% din sporurile cuvenite, pentru că în lupta cu teroriștii și cu nenumărații spioni care bântuie prin România, se expun unor mari riscuri. Mai sunt însă și alte servicii secrete, care și ele, în baza aceleiași logici, ar putea fi protejate printr-o mai profundă separare socială, fiind obligate să muncească și ele prin rotație. În cele din urmă, vom afla dacă sunt sau nu sunt vizate serviciile secrete.
Dacă Ludovic Orban a descoperit că țara poate să funcționeze chiar și în condițiile în care nu merg la serviciu decât jumătate dintre bugetari, mă întreb de ce mai târziu, când se va fi sfârșit pandemia, dar nu și criza economică, același Ludovic Orban nu va bate în cuie ceea ce acum ne este prezentat drept o măsură provizorie. Îmi și imaginez cum va funcționa de pildă „România educată” a lui Klaus Iohannis cu jumătate din efectivele de profesori și învățători.
Dintr-o lovitură, prin aceeași care va face istorie, Ludovic Orban a rezolvat și problema milionului de români care, de voie de nevoie, s-au întors din străinătățuri. O parte dintre ei, stabilește Orban, vor pune mâna pe sapă și vor duce pe noi culmi de prosperitate în această primăvară agricultura României. Ceilalți se vor întoarce de unde au plecat, pentru că, nu-i așa, Germania anunță că va reporni economia, în timp ce Italia și Spania au mare nevoie de căpșunari și zarzavagii români. La nevoie, dacă Europa
își va reveni prea repede, premierul României este dispus să-i împingă afară și pe bugetarii disponibilizați.