Acasă Actualitate Ludovic Orban și Marilen Pirtea, în vizită la șantierul „celui mai modern...

Ludovic Orban și Marilen Pirtea, în vizită la șantierul „celui mai modern cămin studențesc din România”, realizat de Universitatea de Vest

1414
DISTRIBUIȚI

Prim-ministrul Ludovic Orban, prezent sâmbătă, 24 octombrie, la Timișoara, a fost prezent în mai multe locații din municipiu, după ce, de dimineață a fost prezent la ceremonia de învestitură a noilor membri și președintelui Consiliului Județean Timiș. Una dintre vizite a avut loc în jurul orei 13.30, la șantierul noului cămin pe care îl construiește Universitatea de Vest, în Complexul Studențesc, în spatele clădirii BRD.

„Deși contractul a fost semnat în 1999, lucrările au început de abia în 2013, de fapt. Trei ani de zile nu am primit niciun ban de la guvern pentru acest obiectiv, derulând din venituri proprii toate lucrările. Este vorba despre 670 de locuri de cazare, camere cu câte trei paturi sau câte două paturi, spații comerciale moderne, 80 de panouri solare, pentru încălzire, apă curent și tot ce este necesar. Ca urmare a deblocării soldurilor universităților, în ultimele șase luni de zile, lucrările au cunoscut un ritm extrem de alert de realizare. Noi preconizăm ca la mijlocul lunii noiembrie să fie închisă toată fațada. Suntem siguri, va fi cel mai modern cămin studențesc din România. El a fost proiectat la nivelul anilor 2050, ca arhitectură”, a explicat rectorul UVT, liberalul Marilen Pirtea.

Costul total al execuției lucrărilor ajunge la un total de 70 milioane de lei. Acum, ar mai fi nevoie de 15 milioane până la finalizare, cel mai probabil în toamna anului viitor, apreciază Pirtea. Finanțarea a fost făcută din veniturile proprii ale UVT, dar și din banii primiți din bugetul de stat. „Sperăm că, prin sprijinul domului prim-ministru să obținem în perioada următoare sursele necesare pentru a finaliza acest cămin, alături de veniturile proprii ale universității”, a încheiat rectorul.

În replică, Ludovic Orban a spus; „Domnul rector a fost primul care mi-a spus despre soldul universităților, care nu puteau fi cheltuite. Aveau aceste excedente strânse de-a lungul anilor. I-am întrebat la ce puteți folosi acești bani. «La investiții». Atunci am luat decizia ca 50 din excedentele strânse de-a lungul anilor să poată fi cheltuite de universtiăți. Chiar i-am spus domnului rectorc că, orice are nevoie, va beneficia de suplimentul de finanțare pentru a finaliza acest obiectiv de investiții. Dorința noastră este dacă ne apucăm să facem ceva, să ducem la bun sfârșit acel ceva”.

Orban, prezent de dimineață la ceremonia de învestire a lui Alin Nica în funcția de președinte al Consiliului Județean Timiș, până să ajungă pe șantier, a avut o întâlnire cu Raul Pătrașcu, managerul Spitalului Județean, și cu Dorel Săndesc, șeful secției de ATI a Spitalului Județean de Urgență Timișoara și vicepreședintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă. „A fost o discuție foarte interesantă, și cu Raul Pătrașcu și cu domnul profesor Săndesc, legate de bunele practici de aici din Timișoara în tratarea pacienților și, în general, în lupta cu pandemia”, a explicat Orban. Aici, cei doi interlocutori i-au explicat premierului de nevoia investițiilor pentru institutul oncologic, secția de ortopedie nouă, spital regional la Timișoara, pentru regiunea de Vest   

Noul cămin studențesc ar urma să aibă 670 de locuri de cazare în camere cu baie și bucătărie proprie, cu parter și șase etaje. Momentan, în cadrul Universității de Vest, 16.000 la număr, beneficiază de aproximativ 3.000 locuri de cazare. Adică doar aproximativ 18% se pot caza în unitățile de cazare ale UVT, în timp ce, în medie, universitățile din România oferă locuri de cazare pentru 47-50 din studenți, potrivit lui Pirtea.

Rectorul Universității de Vest, care este și vicepreședinte al Camerei Deputaților, unde mai dorește un nou mandat, a apreciat interesul arătat de Orban. „Premierul Ludovic Orban a apreciat astăzi profilul noii investiții, proiectul absolut ambițios, stadiul lucrărilor și viziunea avansată cu care Universitatea de Vest din Timișoara se pregătește să își întâmpine studenții, în cel mai modern cămin studențesc din România”, a scris Pirtea, pe pagina sa de Facebook, în urma vizitei primului ministru.

„Am fost onorat să-i prezint Primului-ministru, domnului Ludovic Orban, că aici, la UVT, performanța este pe primul plan. Domnia sa a apreciat ambiția noastră și a promis susținere guvernamentală pentru finalizarea ultimei etape a lucrărilor la acest obiectiv de investiții, un necesar de 15 milioane de lei dintr-o valoare totală a investiției de 70 de milioane de lei, pentru că acest cămin studențesc nu este important doar pentru UVT, ci și pentru întregul centru universitar timișorean.

Prioritățile dezvoltării Timișului european:Educația noilor generații, viitorul României europene”, a adăugat liberalul.

Comentarii

comentarii