Acasă Actualitate Lugojeanul Dimitrie Nedelcu a pus umărul la înfiinţarea catedrei de stomatologie din...

Lugojeanul Dimitrie Nedelcu a pus umărul la înfiinţarea catedrei de stomatologie din Budapesta

DISTRIBUIȚI

Dimitrie Nedelcu s-a născut la Lugoj, dintr-o familie de macedoromâni, stabilită în Banat la sfârţitul secolului al XVIII-lea. Tatăl său, Damaschin Nedelcu, era un meseriaş alamurier înstărit. Acesta a făcut parte din societatea secretă „Constitutio”, al cărei statut era bazat pe ideile Revoluţiei burgheze din Franţa. Despre viaţa familiei Nedelcu a scris cunoscuta cercetătoarea Maria Berényi, de la Institutul de Cercetări al Românilor din Ungaria.
 
„Urmărea ruperea lanţului panslavismului prin biserica ortodox-sîrbă de rit vechi, dominatoare atunci. Constitutio este deconspirată în 1830, Damaschin Nedelcu şi fiii săi Theodor şi Iosif sunt arestaţi, deoarece şedinţele societăţii aveau loc în casa familiei Nedelcu. Dupã patru ani de proces, cei trei au fost achitaţi”, a scris Maria Bereny, în “Medici şi farmacişti români din Budapesta în secolul al XIX-lea”.
 
Damaschin Nedelcu a avut şase copii: Theodor, Iosif, Ilea, Sofia, Nicolae şi Dimitrie.
 
Dimitrie Nedelcu s-a născut la Lugoj în 11 octombrie 1812. Urmează şcoala primară şi gimnaziul la Lugoj, iar apoi se înscrie la Facultatea de Drept de la Budapesta. Nu rămâne prea mult şi se reorientează spre Facultatea de Medicină. „Demetrius Nedelko” obţine în 1838 titlul de doctor în medicină cu teza „Dessertatio inauguralis physiologicopatholigica De Senectute”. 
 
După susţinerea tezei sale de doctorat, pleacă la Viena, la renumita şcoalã medicalã de stomatologie condusă de vestitul profesor Georg Edler Carabelli (1787–1842). Sub privirea lui Carabelli s-au format nume sonore de viitori profesori, şefi de şcoală ai Europei, ca Nesselt, la Praga, şi Adolph Fröhlich, la Graz. După mai bine de trei ani de studii, dobândeşte un bagaj serios de cunoştinţe teoretice şi practice despre medicina dentarã a acelor vremuri. Obţine diploma de absolvire şi vrea sã se întoarcă acasã, dar este sfătuit de Carabelli (în 1842) să revinã la Budapesta pentru introducerea unui învăţământ şi a unei asistente stomatologice, care lipsea la Universitatea de aici”, a mai scris Maria Berényi. 
 
În 1842, cu ocazia unei conferinţe a Societăţii Medicilor şi Naturaliştilor Maghiari, Nedelcu susţine o conferinţă cu tema „Necesitatea ridicării stomatologiei la un nivel înalt, modern şi ştiinţific”. După publicarea textului conferinţei, ecourile pozitive nu au întârziat. S-a decis imediat înfiinţarea unei catedre de stomatologie în cadrul Facultăţii de Medicină din Budapesta.
 
„Regele Ferdinand al V-lea, la data de 30 decembrie 1843, admite ca Nedelcu să devină cadru didactic, să ţină cursuri gratuite de stomatologie. De la data de 13 iulie 1844 afişează un anunţ în care aduce la cunoştinţa studenţilor introducerea unei discipline noi, cu prezenţă facultativă. Astfel, pe Nedelcu îl putem considera întemeietorul învăţământului stomatologic maghiar. Timp de 38 de ani ţine cursuri în clădirea Facultăţii de Medicină din Budapesta pe strada Hatvani, câte două ore de curs pe săptãmînã şi examinează un număr de peste 400 de studenţi. Anual, are în medie un număr de 5-20 de studenţi”, arată Maria Berényi.
 
După modelul Clinicii de Stomatologie Ambulatorie din Viena, Nedelcu înfiinţeazã primul ambulator de medicinã dentară, unde ţine cu o regularitate şi acurateţe exemplară demonstraţiile clinice şi practice. 
 
„În viaţa medicală a capitalei maghiare, Nedelcu a fost o personalitate bine cunoscută şi activă. Era membru al Societăţii regale de medicină, la şedinţele căreia participa cu comunicări. Fiind un practician cunoscut, întreţinea relaţii cu păturile bogate, având o clientură mare. Profesorul D. Nedelcu a avut mulţi pacienţi, printre care s-au numărat o serie de personalităţi de vază, miniştri, deputaţi, magistraţi etc. Printre pacienţii săi se număra şi groful Széchenyi István, primul-ministru al Ungariei”, a mai precizat  Berényi.
 
Nedelcu s-a cãsãtorit cu Iréna Tomeoni, de origine franco-italiană, care era nepoata renumitului dirijor al Operei din Viena, Pierre Dutillien. Din aceată căsătorie s-au născut patru copii, două fete şi doi băieţi: Damaskin, Tivadar, Irén şi Elena.
 
Nedelcu a fãcut parte din cercurile progresiste ale Budapestei, frecventând cu regularitate cercul medical cu idei liberale, grupat în jurul doctorului Markusovsky, care, în perioada revoluţiei maghiare din 1848, a fost medicul responsabil de organizarea sanitară militară. 
 
Dimitrie Nedelcu moare în ziua de 21 aprilie 1882, la vârsta de 70 de ani. A fost fiind înmormântat la Budapesta, în cimitirul Kerepesi.
  
Nedelcu fãcea parte din conducerea comunităţii grecomacedoromâne din Budapesta, care întreţinea o biserică şi o şcoală, pe timpul acela unica biserică românească din capitala Ungariei. 

Comentarii

comentarii