Acasă Actualitate Lugojul rămâne fără groapă de gunoi

Lugojul rămâne fără groapă de gunoi

DISTRIBUIȚI

Administraţia lugojeană caută soluţii pentru depozitarea resturilor menajere. Din 16 iulie, deşeurile lugojenilor vor fi depozitate, cel mai probabil, la… Făget
Groapa de gunoi a municipiului Lugoj, veche de aproape 40 de ani, se va închide în 16 iulie. Cum lucrările la deponeul judeţean de la Ghizela sunt într-o fază incipientă, lugojenii vor fi nevoiţi să-şi depoziteze deşeurile… la Făget, unde se află o groapă de gunoi privată, singura autorizată din judeţul Timiş. „Va trebui identificată o soluţie la această problemă foarte importantă pentru comunitate. Directiva Comunităţii Europene ne obligă să închidem groapa la data anunţată”, a declarat primarul Francisc Boldea. Împreună cu societatea lugojeană de salubritate, Salprest, Primăria Lugoj încearcă să găsească o soluţie pentru rezolvarea acestei probleme. „A fost şi o încercare de discuţie cu Ministerul Mediului, dar, fiind vorba de o directivă a Comunităţii Europene, nu există nicio posibilitate de amânare. Astfel, groapa de gunoi a devenit problema numărul unu a oraşului. Consiliul Judeţean nu a reuşit să realizeze groapa de gunoi judeţeană, proiect la care a subscris şi Lugojul. Ar mai fi o posibilitate: gunoiul din Lugoj ar putea să fie vărsat lângă oraşul Făget, unde este o groapă privată, singura din judeţ rămasă, la care ar trebui să aducă gunoiul tot judeţul. Acest lucru este aproape imposibil, deoarece zilnic, la nivelul municipiului se colectează o cantitate de gunoi echivalentă cu 21 de autogunoiere, care erau transportate la groapa din oraş. Pentru a transporta însă gunoiul la Făget, este necesară triplarea efectivului de personal la societatea Salprest, cu desfăşurarea activităţii în trei schimburi şi cu un consum de combustibil foarte mare”, a precizat Francisc Boldea.

Municipalitatea caută soluţii

Primăria Lugoj a analizat mai multe soluţii pe care le-ar putea adopta, în legătură cu depozitarea gunoiului. Primarul Francisc Boldea a avut şi o  întrevedere cu reprezentanţii unei firme italiene, care se ocupă de prelucrarea deşeurilor şi transformarea acestora în energie verde. Discuţiile vor fi reluate în următoarele săptămâni, în baza unor date tehnice concrete, în vederea includerii Lugojului într-un proiect european. O altă soluţie identificată prevede achiziţionarea a două containere speciale, cu o capacitate de 24 de tone, prevăzute cu sistem de compactare hidraulic. Acestea ar putea fi montate pe cele două autogunoiere aflate în dotarea societăţii Salprest. Astfel, se va reduce numărul de transporturi la o treime, ajungându-se la şapte ture, cu două maşini. În această perioadă, municipalitatea lugojeană încearcă identificarea şi a altor soluţii pentru rezolvarea problemei până în data de 16 iulie, când va trebui demarată procedura de închidere a gropii de gunoi. În plus, costurile pentru această procedură sunt foarte mari, de circa 700.000 de lei, sumă pe care autorităţile lugojene au solicitat-o Consiliului Judeţean Timiş.

Comentarii

comentarii