Acasă Actualitate „Lugomet” – bilanţ pozitiv într-un an de criză

„Lugomet” – bilanţ pozitiv într-un an de criză

DISTRIBUIȚI

• „Dacă economia se va redresa, vom rămâne una din unităţile de bază ale Lugojului”, a afirmat Titu Bojin, acţionarul majoritar al societăţii
Înfiinţată în urmă cu mai bine de trei decenii, societatea lugojeană „Lugomet” (fosta Întreprindere de Utilaje de Ridicat şi Transportat – IURT) a înregistrat un bilanţ pozitiv şi în 2009, un an de criză economică. După cum a anunţat Titu Bojin, acţionarul majoritar al societăţii, în 2009 „Lugomet”  a traversat un an greu. „Nu am înregistrat pierderi, dar profitul a fost destul de mic. La un total al veniturilor de 13,2 milioane de lei, cheltuielile s-au cifrat la 12,9 milioane de lei, iar profitul a fost de circa 350.000 de lei. Rămânem pe picioare, atât timp cât avem profit”, a spus Titu Bojin, menţionând faptul că exporturile firmei lugojene au scăzut sub 10% din producţie, în timp ce în anii anteriori nu au coborât sub 15%. „Am continuat exporturile pentru firmele tradiţionale. Exporturile pentru Belgia şi Italia s-au redus însă foarte mult. Mai avem şi de recuperat circa 150.000 de lei de la două firme străine, dar deja ne-am resemnat cu ideea că nu vom recupera aceşti bani”, a mai spus Bojin.

Retehnologizarea continuă

Pentru prima dată după privatizarea din 2003, firma lugojeană a fost nevoită să recurgă la reduceri de personal. Au fost disponibilizaţi 50 de oameni, fiind redusă aproape în totalitate activitatea de turnătorie, astfel că, în prezent, la „Lugomet” mai lucrează 157 de oameni, care şi-au primit cu regularitate salariile (care au fost şi majorate pe parcursul anului) şi au beneficiat  de trei prime anuale (de Paşti, de Ziua Lugomet – 15 august şi de Crăciun). „În februarie – martie vom instala şase utilaje noi cu comandă numerică şi sperăm să facem lucrări mai de calitate, cu toleranţă mult mai mică. Problema este că o mare parte din personal e îmbătrânită, iar şcolile profesionale nu mai pregătesc tineri în meseriile de care avem noi nevoie – strungari, frezori, lăcătuşi şi sudori. Chiar şi acum angajăm lăcătuşi şi sudori”, a precizat Titu Bojin, concluzionând: „În 2010, dacă economia se va redresa puţin, personalul pe care îl avem poate să facă faţă şi vom rămâne una din unităţile de bază ale Lugojului”.

Comentarii

comentarii