Acasă Actualitate Lumina Florilor de Paşti și festival de toacă, la Muzeul Satului Bănățean...

Lumina Florilor de Paşti și festival de toacă, la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara

DISTRIBUIȚI

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului părinte Ioan, mitropolitul Banatului, Arhiepiscopia Timișoarei, în colaborare cu Consiliul Județean Timiș și Centrul de Cultură și Artă al județului Timiș, organizează prima ediție a festivalului de toacă din acest spațiu sacru al culturii bănățene, continuând practic festivalul În glas de toacă început în urmă cu 14 ani la Giroc.

Evenimentul va ava loc, duminică 17 aprilie, de la ora 16,00 la Muzeul Satului Bănățean, în cadrul proiectului intitulat Parcul Primăverii, în apropiere de biserica de lemn din incinta muzeului.

Vor participa grupuri de tineri dornici să bată toaca, dar și să învețe de la cei mai în vârstă, care au dobândit experiență în mănăstiri sau în satele lor cu prilejul sărbătorilor pascale în mod special. 

Invitații de seamă vor fi de această dată preoții de la Protopopiatul Ortodox Român Timișoara I și cei de la  biserica din Muzeul Satului, precum și reprezentanții instituțiilor administrative și de cultură ai județului Timiș.

Manifestarea culturală se va deschide la ora 16,00 cu un cuvânt de bun venit din partea organizatorilor, urmat de evenimentul în sine și apoi de la ora 17,00 se va continua cu vernisajul expoziţiei de icoane bizantine Lumina Florilor de Paşti,  de la Casa Națională din spațiul muzeal etnografic bănățean, unde vor expune peste 80 de copii talentaţi în arta sacră, din tot Banatul.

Expoziţia de icoane este organizată în colaborare cu Atelierul de pictură Buna Vestire al Catedralei Mitropolitane, Şcoala Gimnazială Sfântul Antim Ivireanul şi Consiliul Județean Timiș cu prilejul sărbătorilor pascale.

La fel ca în anii precedenţi alături de organizatori au fost mai multe şcoli şi licee din judeţul Timiş, întrucât au trimis lucrări ale copiilor care au  participat la diverse concursuri de icoane atât la nivel judeţean, cât și naţional.

Expozanţii vor primi pentru talentul lor un pachet cu dulciuri oferit de către Protopopiatului Ortodox Român Timișoara I.

Evenimentul se va încheia cu  slujba deniei ce se va oficia în lăcașul de cult monument istoric cu hramul Nașterea Maicii Domnului din Muzeul Satului Bănățean.

Acest festival din Săptămâna Mare vine să ne aducă aminte atât de ramurile purtate în mâini de cei ce-l aşteptau pe Domnul Iisus Hristos în Cetatea Ierusalimului şi de chipurile blânde ale copiilor,  reflectate ca adevărate icoane ale bucuriei, ce cântau pe străzile Cetăţii Sfinte: ,,Osana! Osana!  Binecuvântat este cel ce vine întru numele Domnului !”, dar ne va aduce aminte și de patimile Domnului Iisus Hristos, de cuiele bătute cu ciocanele în palmele și picioarele Sale, cât și de lecția de iubire necondiționată oferită umanității de Mântuitorul Hristos.

 Totodată se mai urmărește continuarea tradițiilor de Sfintele Paști și transmiterea lor prin Biserică  generațiilor viitoare.

Participanții la festivalul de toacă ce vor fi remarcați de organizatori vor primi în dar din partea Protopopiatului Ortodox Român Timișoara I o pereche de ciocane de lemn, pentru desâvârșirea artei bătutului de toacă și pentru a deveni instructori la edițiile viitoare – a explicat preotul Zaharia Pereș, din cadrul Mitropoliei Banatului, joi 14 aprilie.

Comentarii

comentarii