Acasă Economic Luminița, cetățeanca româno-franceză din Cheglevici Timiș, a cultivat 600 de varietăți de...

Luminița, cetățeanca româno-franceză din Cheglevici Timiș, a cultivat 600 de varietăți de tomate, cu semințe aduse de pe patru continente

DISTRIBUIȚI

Luminița Poujade este o cetățeancă româno-franceză din satul Cheglevici din Timiș și, în 2020, e a cultivat 160 de varietăți de tomate roșii, negre, indigo, portocalii sau albe, dintre care 140 noi, iar semințele le-a primit de la colecționari prieteni din toată lumea.

În toată activitatea ei, Poujade a cultivat 600 de varietăți de tomate, provenite de pe cele patru continente.

Anul acesta nu le-a mai cultivat afară în grădină, pentru a le feri de grindină și de vijelii, ci în solarii sub formă de dom. Singura problemă a fost faptul că totul a fost mai întârziat, tot din cauza vremii.

”Dacă în 2019, la sfârșitul lunii iunie, am cules 8 kg, anul acesta, am cules 300 de grame.

Deși este foarte multă muncă, merită efortul pentru plăcerea mea personală și, în primul rând, vreau să arăt oamenilor că există astfel de tomate de o diversitate foarte mare, foarte spectaculoase și cu un gust deosebit de bun și variat.

Eu sunt fan roșiile (tomate) verzi. Este o contradicție în termen, dar asta e realitatea. Există roșii verzi, cum există roșii negre sau bleo-indigo. Toate varietățile de roșii verzi nu m-au dezamăgit”, spune Poujade.

Două exemple: Ananasul zebră, primit din America sau Summer of live. Roșiile negre au un gust deosebit, de asemenea, dar și cele bicolore.

Exemplu: Reinhards chocolatte sau Kumato. O varietate nouă primită din Italia în acest an este Gigante Farina, care numai una ajunge până la 1,5 kg.

Altă varietate numită Gigante de Galacia depășește un kg la maturitate, iar semințele le-am primit din Argentina. Există o multitudine de gusturi, culori și forme de tomate în lume.

În total sunt cultivate 40.000 de varietăți, iar anual apar altele noi.

Un alt aspect interesant la roșii îl reprezintă forma frunzelor. Unele seamănă cu frunzele de morcov sau de cartof.

Amintim că Festivalul tomatelor de grădină 2020 ajuns la a treia ediție a fost susținut, pentru a nu se pierde tradiția, la sfârșitul lunii iulie. Festivalul a fost organizat de Poujade, împreună cu prof. univ. dr. Radu Șumălan, cadru didactic la USAMVB Timișoara, care a înființat și coordonează banca de semințe de roșii bănățene.

Comentarii

comentarii