Acasă Sănătate Lupta cu infertilitatea și bolile genetice în Banat, prin OncoGen Timișoara

Lupta cu infertilitatea și bolile genetice în Banat, prin OncoGen Timișoara

DISTRIBUIȚI

Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara și centrul OncoGen au lansat, vineri, 5 noiembrie 2021, proiectul HEALTH-PREGN-RO-HU.

Acesta este un proiect finanțat prin programul Interreg V-A România – Ungaria, implementat în parteneriat de Universitatea din Szeged (liderul parteneriatului), biroul guvernamental al județului Csongrád-Csanád și Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara (SCJUT). Coordonatorul științific al proiectului este prof. dr. Marta Szell, prorector al Universității din Szeged.

Prof. dr. Carmen Panaitescu a explicat că programul interreg România Ungaria arată cât de important este profesionalismul celor care lucrează la astfel de activități de coordonare. Relația a fost extraordinară de la început. Medicii se bucură când au instrumente mai bune pentru un diagnostic înainte de a fi boala gravă ca să trebuiască să intervii cu tratamente.

Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 2.492.080,65 euro, din care 1.104.322,65 euro reprezintă bugetul SCJUT. Durata de implementare a proiectului este de 30 de luni (01.05.2021-31.10.2023).

Obiectivul general al proiectului este de a îmbunătăți serviciile de microbiologie și genetică pentru screening, diagnostic și prevenție în domeniul sănătății reproducerii, vizând reducerea infertilității, vârsta avansată a mamei la naștere și diagnosticul preconcepțional, prenatal și postnatal.

Activitățile proiectului includ modernizarea unor laboratoare, achiziția de echipamente performante, introducerea de noi teste pentru evaluarea cauzelor infertilității și ale avortului spontan recurent și creșterea nivelului de expertiză a personalului medical, elaborarea de protocoale medicale comune, pe baza ghidurilor medicale internaționale, și elaborarea unui studiu dedicat profilului infertilității în regiunea transfrontalieră România – Ungaria.

SCJUT implementează proiectul prin centrul OncoGen, laboratorul de microbiologie și clinica Bega, iar echipa spitalului este coordonată de prof. dr. Virgil Păunescu. Pe lângă investițiile în echipamente de laborator, se vor introduce proceduri și tehnici de testare noi, iar personalul va fi instruit în utilizarea noilor tehnici de screening și diagnostic microbiologic, serologic și genetic, inclusiv screening-ul și diagnosticul genetic pre-implantare.

Prof. dr. Virgil Păunescu a explicat că pacientele se vor afla la clinica Bega. Acolo unde există la unele paciente o suspiciune de potențial de boli genetice sau o infertilitate care ar putea fi explicată genetic pacientele vor fi îndrumate către clinica Bega. Dacă se va considera că e o problemă fie microbiologică, fie genetică vor fi îndrumate către laboratorul de microbiologie de la OncoGen. ”În cazul nostru intră în funcțiune colaborare mai ales dacă se pune problema fertilizării in vitro și există suspiciunea de o boală genetică, când embrionii trebuie controlați”, spune prof. Păunescu.

Programul Interreg V-A România-Ungaria este destinat finanțării unor proiecte comune româno-ungare, care abordează nevoi identificate pe ambele laturi ale graniței şi care necesită o abordare comună, precum şi soluții inovative, contribuind astfel la dezvoltarea sustenabilă a zonei eligibile. Programul este o continuare a programelor de cooperare transfrontalieră implementate în regiune şi dispune de un buget total de aproximativ 232 milioane euro, din care, 189 milioane de euro, reprezintă finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională. Zona eligibilă a programului cuprinde judeţele Arad, Bihor, Satu Mare şi Timiş pe partea română a graniței şi, respectiv, judeţele Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar și Szabolcs-Szatmár-Bereg, pe partea ungară a acesteia.

 

 

Comentarii

comentarii