Acasă Economic Lupta pentru pășune în Timiș

Lupta pentru pășune în Timiș

DISTRIBUIȚI

În județul Timiș, sunt aproximativ 1.500 de crescători de oi care dețin  800.000 de mioare, iar problema fundamentală cu care ei se confruntă și pe care nu o pot rezolva niciodată este lipsa pășunilor. Deși ciobanii mai dețin unele terenuri concesionate, nu este de ajuns pentru a oferi cu îndestulare hrana animalelor. Gheorghe Mihăescu, președintele Tim Miorița din Lugoj, spune că fiecare crescător ar mai avea nevoie de cel puțin 20 de ha.

Pentru un cioban, pășunea este totul

Pentru un cioban, pășunea este totul, dar din păcate, în Timiș, aceasta cam lipsește, iar dacă nu ai unde să îți hrănești oile, ești nevoit să îți diminuezi efectivul. E o problemă dificilă pentru noi, fiindcă nu ne ajunge terenul pentru a hrăni animalele. Anul acesta a fost și mai greu. Din cauza secetei extreme, nu a mai crescut nici iarba. Mai grav este că mulți străini care au venit și au achiziționat pământ de la țărani în Timiș au băgat plugul în multă pășune”, a spus Mihăescu.

Ciobanii spun că își pășunează oile pe unde pot – pe dealuri, pe văi, pe căi ferate, prin pădure sau pe diguri – fiecare cum se descurcă. Fermierii mai tineri speră că vor primi cele 50 de ha promise de noii guvernanți.

A primit cineva până acum acel pământ? Nici vorbă. Autoritățile spun că nu pot oferi nimic, fiindcă nici nu s-a finalizat împărțirea pământului adevăraților proprietari care sunt foarte mulți și care își cer proprietățile de 30 de ani.

În acest context, ciobanii sunt și mai revoltați că un teren de 350 de ha de pășune din zona Lugojului a fost concesionat de o firmă din București.

Mihăescu ridică următoarea întrebare: ”Ce interes are cineva ca să vină de la București să obțină de la ADS un teren pentru pășune situat la 800 de km, în zona Lugojului, în Timiș? Vine el să cosească pășunea și să valorifice furajele? Nicidecum! Noi nu am văzut să se facă asta pe acel teren. Să îmi spună cât e redevența, cât e subvenția și poți face calcule și să înțelegi motivele. Vă dați seama cum e cu terenurile?

În primul rând nu e pământ arabil să îl poată lucra, nici să investească acolo, să planteze pomi sau altele nu poate și  nici nu a fost concesionat pe mulți ani. 350 de ha înmulțit cu subvenția pe un ha care nu este numai 130 de euro, ci poate ajunge  câteva sute de euro, vă dați seama ce iese? Sunt și măsuri și programe speciale la teren. În urmă cu câțiva ani același teren a fost concesionat de o firmă din Gătaia din Timiș. Nici nu i-am văzut pe acolo”.

Mădălina Andraș, consilier juridic la ADS Timiș, a explicat că suprafața de 350 de ha ce se află în administrare la Agenția Domeniului Statului a fost concesionată, în luna decembrie 2019, prin licitație publică, direct cu strigare și la nivel național, iar evenimentul a avut loc la București, așa cum prevede legea. Au participat fermieri atât din Timiș, cât și din alte județe din țară.

”La noi, la ADS Timiș, vine numai rezultatul. Noi nu organizăm licitații. Domnii nemulțumiți aveau posibilitatea să participe la licitația publică, dacă doreau să obțină concesiunea acestei pășune. Puteau să își cumpere caietul de sarcini în termenul anunțat în presa de largă circulație, dar și pe pagina de internet a ADS”, spune Andraș.

Ciobanii sunt invitați la ADS Timiș pentru a li se explica modalitatea de participare la licitație.

”Eu îi aștept pe domnii crescători de oi la biroul ADS din Timișoara, să înainteze o scrisoare de intenție de concesionare pentru cele 4.000 de suprafețele pe care le avem libere de contract în Timiș, inclusiv pășuni. Eu îi aștept la birou când doresc să vină să discutăm”,  îndeamnă Mădălina Andraș.

Comentarii

comentarii